Frivilligeksplosion blandt ældre

På bare to år er andelen af ældre over 70 år, der udfører frivilligt arbejde, steget fra 27 til 45%. Også de 60-69 årige er blevet mere aktive.

- Hallo, Svend!
66-årige Per Dupont træder helt hjemmevant ind af hoveddøren i et rækkehus i Espe på Midtfyn. Han bor der ikke selv, men hver uge er han på besøg som besøgsven. Faktisk er han en del af tendensen, hvor den ældre del af befolkningen i højere grad udfører frivilligt arbejde. Det er Center for frivilligt socialt arbejde, der har spottet tendensen i deres Frivilligrapport 2014 - en kortlægning af danskernes frivillige arbejde.

En ældre mand tager grinende imod Per Dupont, mens han støtter sig til stuemøblerne. Det er Svend Ove Knudsen, der er dårligt gående.
- Hvad er der sket siden sidst?, spørger Per Dupont og sætter samtalen i gang. Men der må Svend Ove erkende, at det er lidt småt med oplevelserne i rækkehuset.
- Ja, hvad er der sket..... Der er ikke sket så meget.

Svend Ove Knudsen (tv) har besøg af Per Dupont, der har meldt sig som frivillig besøgsven for Ældresagen.
Svend Ove Knudsen (tv) har besøg af Per Dupont, der har meldt sig som frivillig besøgsven for Ældresagen.

Per Dupont har meldt sig som frivillig i Ældresagen. Og på organisationens hovedkontor har de tydeligt lagt mærke til det. Måske ikke lige Per Duponts tilmelding som frivillig, men fordi han er en del af en hel bølge. Lars Linderholm har som afdelingschef i Ældresagens frivilligafdeling haft travlt med at registrere indmeldelser.

Vi har fået næsten 2000 nye frivillige hvert år.

- Vi har 17.000 frivillige og er vokset rigtig meget de sidste fem år, så vi har fået næsten 2000 nye frivillige hvert år.

Lars Linderholm er afdelingschef i Ældresagens frivilligafdeling.
Lars Linderholm er afdelingschef i Ældresagens frivilligafdeling.

 

Når Per Dupont mødes med Svend Ove Knudsen er det ikke kun for Svend Oves skyld. Det er lige så meget for sin egen.

- Da jeg fyldte 61, så stoppede jeg som skolelærer og sagde yes! Nu skal jeg holde ferie. Lige indtil jeg bliver 90. Men det bliver du træt af, og specielt så bliver du træt af ikke at have rigtig social kontakt med nogen.

Konen opfordrede Per til at opsøge Ældresagen. Og det er nu blevet til de ugentlige møder med Svend Ove. Ugentlige møder der bliver til mere. 

 

Da Per Dupont stoppede på arbejdsmarkedet, opdagede han, at han manglede noget indhold i tilværelsen. Derfor meldte han sig som besøgsven i Ældresagen.
Da Per Dupont stoppede på arbejdsmarkedet, opdagede han, at han manglede noget indhold i tilværelsen. Derfor meldte han sig som besøgsven i Ældresagen.

 

- Kom, lad os gøre det, siger Per og rejser sig. Svend Ove følger efter ud til hoveddøren i sit eget tempo og får jakke og tørklæde på. Svend Ove Knudsen forklarer:

- Vi skal ud at køre. Det er en oplevelse!
For Svend Ove er Pers ugentlige besøg noget, han ser frem til.
- Det betyder alt. Det gør det.

Det betyder alt. Det gør det.

De to herrer har en fælles passion for biler og køreture. Så hver uge kører de ud og genoplever minderne i Per Duponts Mercedes cabriolet. Per Dupont forklarer om Svend Oves fortid med hans nu afdøde kone:
- De kom utrolig meget nede ved Bøjden Strand Camping. Vi kan ikke komme ind, og vi skal ikke campere eller noget. Men vi kører den tur, de har kørt i hundredetusindvis af gange, tror jeg.

I takt med at Ældresagen får flere frivillige, bliver der også mere rift om dem.
De danske kommuner vil meget gerne aktivere de frivillige kræfter, forklarer Lars Linderholm fra Ældresagen.

- Hele Velfærdsdanmark er under pres, og der er mange der sidder og tænker "Kan frivillige hjælpe til"? Og så har kommunerne har set, at det kan have en værdi i sig selv at aktivere borgerne i lokalområdet, det at man føler sig som en del af lokalområdet.

Per Dupont og Svend Ove Knudsens roadtrip er nået til indkørslen foran Bøjden Strand Camping. Pladsen er vinterlukket, og blæsten er frisk. Men det forhindrer ikke de to grinende herrer at folde taget sammen på Pers cabriolet og nyde vinden i ansigtet, mens de holder stille og mødes med TV 2/FYNs journalist og fotograf.

Per Dupont er ikke i tvivl om hvor grænsen går mellem det offentliges opgaver og det frivillige arbejde. 

- Altså her snakker vi jo socialt samvær. Svend Ove får jo besøg fem gange om dagen af hjemmeplejen, og så tager jeg bare og hygger mig med Svend.

Hjemmeplejen gør altså deres arbejde. Per Dupont gør sit. Og sådan skal det være, ifølge Lars Linderholm.
- Der skal ikke sidde nogen ældre, der bliver afhængige af frivillig arbejdskraft. Og det er en meget god rettesnor, i forhold til, hvad man siger ja tak til.

Per Dupont slår fast omkring grænsen mellem lønnet og frivilligt arbejde:
- Jeg tager ikke noget fra nogen. Tværtimod. Jeg giver noget til nogen.

Køreturen er nået frem til færgelejet ved Bøjden. Et sted hvor Svend Ove Knudsen har været mange gange med sin nu af døde kone. Og han nyder udsigten ud over havet.
- Den udsigt.... Det er bedre end at sidde og glo inde i en by.

Jeg har været med til at give ham kolorit på hverdagen. Det er så dejligt at se, at det har en effekt.

Det er tid til at vende hjem. Takket være Per Dupont har Svend Ove Knudsen fået en tur ud af huset.
- Jeg har været med til at give ham kolorit på hverdagen. Det er så dejligt at se, at det har en effekt.

Per Dupont gasser op og sætter retningen retur mod rækkehuset i Espe.
Svend Ove Knudsen vinker storsmilende til os. Han kan se frem til en ny køretur i næste uge.