I det fynske folks tjeneste

Frivilligheden vokser: Forstå hvorfor

Der har aldrig været flere frivillige end der er nu, men hvorfor det? Center for frivilligt socialt arbejde giver et bud.

00:40

Frivilligheden vokser i Danmark. I følge tal opgjort af Center for frivilligt socialt arbejde lagde danskerne  365 millioner timer i 2014 i frivilligt arbejde og det er mere end nogensinde før. I 2012 var tallet nemlig 350 millioner timer. Men hvorfor vokser den? 

Hans Stavnsager, der er konsulent ved Center for frivilligt socialt arbejde, har et godt bud på hvorfor frivilligheden blomstrer.

- Dels så handler det jo nok om at der er en teknologisk udvikling. Vi har facebook i dag, så der er mulighed for at organisere sig på en anden måde, og det er der nogen, der synes er lettere, siger Hans Stavnsager.

Men hvor langt kan frivilligheden gå - kan frivillige for eksempel overtage kommunale opgaver?
Svaret er ja - for flere steder er arbejdstitlen landsbypedel dukket op.
En landsbypedel er en person, der helt frivilligt udfører opgaver som for eksempel vedligeholdelse af grønne områder. Altså opgaver som de udfører i stedet for kommunens egne park- og vejfolk.

Udviklingen bekymrer Fagforeningen 3F, men i Assens Kommune er både de frivillige og kommunen begejstret for ordningen.

I Assens Kommune er det flere steder de frivillige, der passer de grønne områder og vejrabatter  i stedet for kommunens egne Park- og vejfolk.
Både kommunen og de frivillige landsbypedeller er begejstrede for ordningen, men fagforeningen 3F er bekymret for, om ordningen kan betyde færre lønnede  jobs.

- Det er klart vi ser en udvikling, hvor mange kommuner specielt er pressede på økonomien, så det er jo en reel diskussion. Jeg tror ikke der er nogen facitliste på det, sådan siger Hans Stavnsager om 3F's bekymring.

Se mere i 19.30 udseendelsen mandag, hvor debatten fortsætter, når vi får besøg af Charlotte Vincent Petersen i studiet. Hun er både politiker i Assens og repræsenterer 3F. 

05:07

Se hele interviewet med Hans Stavnsager

Luk video