I det fynske folks tjeneste

Fugleelskere fordobler dusør på ørnedræber

Jagten på ørnedræberen fra Fyn bliver nu intensiveret. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har fordoblet dusøren til 50.000 kroner for et tip, der kan afsløre den gerningsmand, der i midten af juni forgiftede to havørne.

Hannen og ungen blev fundet døde af ornitologer.

En voksen havørnehan og årets næsten flyvefærdige unge blev fundet døde ved deres yngleplads på øen Leammer i Odense Fjord, og en laboratorieundersøgelse har fastslået, at ørnene blev forgiftet.

- Vi må have stoppet det her. Det er noget, der hører forrige århundrede til, at man forgifter fugle, og i det hele taget laver miljøkriminalitet, som man tror, man kan slippe af sted med, siger Lennart Pedersen, der er leder af projekt Ørn i DOF.

Takket være penge fra flere anonyme givere og foreningens medlemmer er det lykkedes at hæve dusøren fra 25.000 til 50.000
kroner, og det glæder ørnelederen.
- Det er utroligt dejligt, at der er sådan en opbakning fra foreningens medlemmer. Det viser, at det er noget, som virkelig betyder noget for folk, siger han.

Sagen er meldt til politiet, som endnu er på næsten bar bund i sagen. Sidste år blev en havørn ved Saltbæk Vig i Vestsjælland skudt med en riffel, og også denne forbrydelse er fortsat uopklaret.

Havørnen er ligesom alle andre rovfugle totalfredede, og det er forbudt at forgifte fugle fra den danske natur uanset arten. Havørnen er Europas største rovfugl og forsvandt fra Danmark i 1911. I 1995 vendte den tilbage, og den samlede bestand i Danmark vurderes til at være cirka 32 par.

/ritzau/