Fyn bliver oversvømmet

De nye vandplaner, der skal sikre bedre vandmiljø i Danmark har allerede vakt en del debat især blandt landmænd. Nu melder en nordfynsk agronom sig på banen med en advarsel: En tredjedel af Fyn bliver vådområder, hvis man følger planen.

Går man tur på markerne i Veflinge på Nordfyn er der temmelig sjappet - og det kan fynboerne godt vænne sig til:
 
- Man skal vænne sig til, at også i juni måned bliver der også sumpet på Fyn. Det svarer til, når vi har fået givet for meget vand til urtepotten hjemme i vindueskarmen, fortæller agronom Jan Hjeds, mens han sjosker hen over marken i gummistøvler. Han mener, at de nye vandplaner vil forsumpe store dele af Fyn. 

Vandplanerne vil føre mange vandløb tilbage til deres naturlige tilstand. Det vil sige, at man ikke må grave aflejret jord ud eller beskære vandplanterne. Så vil vandstanden stige, og det vil oversvømme nogle omliggende marker, erkender folkene bag planen. 

Jan Hjeds mener, at de undervurderer omfanget voldsomt. 

- Efter hvad jeg kan regne ud, så kommer op imod 40 procent af Fyn til at være den sump igen, som Fyn oprindeligt har været, forklarer agronomen. 

- Som jeg ser det, så er det op imod 150.000 hektar af Fyn, som bliver sumpet og vådt. Det er fuldstændigt vildt. Værdien af de der arealer er rundt regnet 20 milliarder kroner bare for Fyn. Det er fuldstændigt vanvittigt, siger Jan Hjeds. 

Tv2/Fyn har forgæves forsøgt at få en kommentar fra kontorchef Harley Bundgaard Madsen fra Miljøcenter Odense, der har stået for de fynske vandplaner.

Oversigt

    Oversigt