Fyn er rødt efter kommunalvalget

Tidligere så sikre Ventre-bastioner stod for fald og overalt på Fyn kom Socialdemokratiske borgmestre til magten.

Valget sendte de borgerlige borgmestre på Fyn ud i mørket og bragte i stedet socialdemokrater til magten over hele øen. Fire ud af de syv kommuner på Fyn var før valget borgerlige, men her tilhører magten nu socialdemokratiske borgmestre.

Det gælder blandt andet i Svendborg, hvor Venstre-borgmesteren Lars Erik Hornemann, røg ud til fordel for socialdemokraten Curt Sørensen. Hornemann har blandt andet har gjort sig til talsmand for de mange kommuner, der mener, de får for få penge i udligningsreformen, og han peger da også på hele kommunalreformen som en del af årsagen til nederlaget.

- Det er arven fra kommunalreformen. Vi har stået med ansvaret under den største reform i den offentlige sektor nogensinde, siger han til Fyens Stiftstidende.

I Faaborg-Midtfyn Kommune må borgmesteren gennem en årrække, Bo Andersen (V) overlade posten til den tidligere Årslev-borgmester Hans Jørgensen (S).

I Nordfyns Kommune havde den mangeårige borgmester, Bent Dyssemark (V) på forhånd erklæret, at han ikke stillede op til dette valg. Men Venstre var ikke i stand til at løfte borgmesterarven og valgte derfor i valgets dramatiske nattetimer i stedet at pege på socialdemokraten Jørn Simonsen som borgmester. Dermed blev SF på Nordfyn også valgets store taber, da partiet trods en fremgang fra et til fem mandater, stort set ikke blev inviteret med til bordet af de øvrige partier.

Mere sikker var den røde sejr i Nyborg, hvor S og SF sammen gik tre mandater frem og dermed havde flertal sammen. Det betyder comeback til den tidligere Ullerslev-borgmester Erik Christensen (S), der afløser Venstre-manden Jørn Terndrup på posten. Jørn Terndrup havde ligesom sin kollega på Nordfyn på forhånd erklæret, at han ikke genopstillede.

Oversigt

    Oversigt