Fyn mangler ingeniører

I syv ud af landets otte arbejdsmarkedsregioner er der er mangel på ingeniører. På Fyn gælder det fire kategorier af imgeniører.

Fyn mangler bygningsingeniører, elektroingeniører,  IT-ingeniører og maskiningeniører.

Det viser en gennemgang af de nye tal for 1. halvår 2016 på Arbejdsmarkedsbalancen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR.

Billedet harmonerer med de seneste ledighedstal fra Akademikernes A-kasse, som viser, at den generelle ledighed for ingeniører ligger på 2,2 procent.

 Klassiske retninger som bygnings-, elektro- og maskiningeniører er der mangel på i de fleste regioner, men IT- og energiingeniører er også i høj kurs flere steder.

Bornholm er den eneste beskæftigelsesregion, hvor der ikke meldes om deciderede flaskehalse.

Til gengæld viser Arbejdsmarkedsbalancen, at der også her er gode jobmuligheder for en lang række ingeniørspecialer samt for forskere og undervisere indenfor det tekniske og naturvidenskabelige område.

 Mangel på ingeniører i de øvrige beskæftigelsesregioner
 

Nordjylland:

Bygningsingeniør
Elektroingeniør
 IT-ingeniør
 Maskiningeniør

 Vestjylland:

 Bygningsingeniør
 Elektroingeniør
 IT-ingeniør
 Maskiningeniør
 Produktionsingeniør
 

Østjylland:
 Bygningsingeniør
 Elektroingeniør
 Energiingeniør
 IT-ingeniør
 Maskiningeniør
 

Sydjylland:

 Bygningsingeniør
 Elektroingeniør
 IT-ingeniør
 Maskiningeniør

 Sjælland:

 Bygningsingeniør
 Elektroingeniør
 IT-ingeniør
 Maskiningeniør
 Produktionsingeniør

 Hovedstaden:

 Bygningsingeniør
 Elektroingeniør
 Energiingeniør
 IT-ingeniør
 Maskiningeniør
 Miljøingeniør

 Bornholm:

 - (ingen)

Kan bremse opsvinget

- Der har efterhånden været mangel på højtuddannede med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer i lang tid. Og uagtet at det er positivt for mine medlemmer, så er det skidt nyt for dansk erhvervsliv. Vi risikerer, at det spænder ben for opsvinget og i værste fald sender vækst og arbejdspladser uden om Danmark, siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

- Sidste år påviste en analyse fra Engineer the Future, at dansk erhvervsliv vil mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025. Vi uddanner ganske enkelt for få. Derfor kan man undre sig over, at vi ligefrem har råd til at sende superstudenter ud af landet på fodfejl, siger Morten Thiessen med henvisning til den ingeniørstuderende Marius Youbi fra Cameroun, som blev udvist af Danmark i sidste uge, fordi han i perioder i 2013 og 2014 har arbejdet mere end de 15 tilladte timer om ugen ved siden af studiet.

Opfordrer virksomheder til at ansætte nyuddannede

I det hele taget opfordrer Morten Thiessen virksomhederne til at lukke hullerne med nyuddannede. Det er nemlig dimittenderne, der fylder mest i ledighedsstatistikken.

- Når vi har mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt, så er det ærgerligt, at der er dimittender, som må gå ledige i et år eller længere, før de kommer i gang med deres karriere. Der er tale om unge, sultne ingeniører og naturvidenskabelige kandidater med den allernyeste viden, som både kan og vil bidrage. Samtidig skal de nyuddannede også blive bedre til at rejse ud af de store uddannelsesbyer og tage jobbene i SMV’erne ude omkring i landet, siger Morten Thiessen.

Arbejdsmarkedsbalancen fra STAR bygger på statistik om bl.a. ledighed, beskæftigelse og jobomsætning samt surveys med svar fra ca. 14.000 virksomheder fra alle hjørner af landet. Den aktuelle arbejdsmarkedsbalance er opdateret d. 4. januar og gælder for 1. halvår 2016.

 

Oversigt

    Oversigt