I det fynske folks tjeneste

Fynbo bag historisk chok

Danmark som tysk delstat. Sådan lød det tilbud, som kong Christian IX i begyndelsen af juli 1864 tilbød den prøjsiske konge, Wilhelm I. Det har en fynsk forfatter gravet frem af arkiverne.

Det skriver Politiken.

Den danske konge fremsatte tilbuddet om, at Danmark kunne indgå i Det Tyske Forbund, i et desperat forsøg på at undgå, at det danske monarki mistede Slesvig og Holsten til tyskerne efter nederlaget i 1864-krigen. Christian IX kontaktede i første omgang prøjserne uden om den danske regering, og dermed bevægede kongen sig på kanten af højforræderi, skriver Politiken.

Ræsonnementet var, at nok ville Danmark miste suverænitet. Til gengæld ville kongeriget fortsat omfatte både Danmark, Slesvig og Holsten. Og tanken var ikke så fremmed for kongen som for de fleste andre danskere; Christian IX var selv født og opvokset i det sydlige Slesvig.

De dramatiske hændelser bliver beskrevet i forfatteren Tom Buk-Swientys nye bog, "Dommedag Als". Bogen udkommer 25. august, og i forbindelse med Buk-Swientys research har dronning Margrethe for første gang nogensinde givet adgang til Christian IX's private arkiv over dokumenter om krigen og de efterfølgende fredsforhandlinger.