I det fynske folks tjeneste

Fynbo deltager i verdens længste cykelløb på 9.200 kilometer

Aske Søby fra Odense gennemførte tredje etape på 694 kilometer på under ét døgn. Verdens mest ekstreme etapeløb i Sibirien er i gang.

Foto: Facebook

Mens rytterne i verdens hårdeste etapeløb, Tour de France, nærmer sig Paris og dermed afslutningen, er der startet et tre gange så langt og langt mere ekstremt cykelløb i Rusland - med fynsk deltagelse.

27-årige Aske Søby fra Odense var med fra start på Trans-Siberian Extreme, der er verdens længste etapeløb. 9.287 kilometer skal køres på sadlen mellem hovedstaden Moskva og Vladivostok, der ligger i Fjernøsten ved den russiske stillehavskyst. 

Læs også 10 dage, 22 timer og 13 minutter i sadlen

Undervejs på ruten, der går gennem syv tidszoner, kan du følge Aske Søbys bedrifter på Facebook. Tredje etape på svimlende 694 kilometer gennemførte fynboen på 21 timer og 50 minutter.

- Det må stadig anses for at være ret fint, når man har passeret de 1.000 kilometer på tre dage. Aske er ganske tilfreds, da han godt kunne mærke, at der alligevel ikke var meget mere at skyde med, lyder det i en opdatering på hans Facebook-side.

- Aske er blev proppet med sandwich på hotellet efter målgang og er nu gået i brædderne. I aften forsøger vi at få set på de småskavanker, der begynder at melde sig i kroppen for at forsøge at forebygge inden de resterende over 8.000 kilometer, der stadig er tilbage.

27-årige Aske Søby gennemførte i 2014 som den yngste dansker det ekstreme cykelløb Race Across America. Det tog 10 dage, 22 timer og 13 minutter at cykle på tværs af USA fra San Diego i vest til Atlantic City i øst gennem blandt andet ørken og bjerge.

Etapeløbet i Sibirien er endnu hårdere. Den længste af de i alt 14 etaper er på 1.368 kilometer. Til sammenligning er den længste etape i årets Tour de France på 222 kilometer. 

  Foto: Red Bull

Kun 10 ryttere er med i det ekstreme løb. Rytterne - otte mænd og to kvinder - skal sidde 350 timer i sadlen. De færreste forventes at gennemføre de 25 dages cykelløb, hvor temperatursvingningerne kan være op til 40 grader mellem nat og dag.

Ud over de ekstreme forhold minder løbet om et almindeligt etapeløb. Rytterne, der kører solo og ikke på hold, må ligge på hjul, men hvis de bliver hægtet af, kan det koste dyrt. Aske Søby tabte eksempelvis 50 minutter på anden etape, fordi han ikke kunne følge med feltet.

Hvis Aske Søby gennemfører, når han i mål i Vladivostok den 10. august.