Fynbo fanget i Florida

Orkanen Irma raser i USA. Det mærker især Nicolas Lund-Larsen, der i disse timer skaber sammenhold inden uvejret.

Lige nu minder det mest af alt om en ganske almindelig septemberdag. Solen skinner, og Florida ligner sig selv. 

Men bevæger man sig ud på gaderne, er der ikke særlig mange mennesker. De fleste er rejst væk, og resten er i gang med at forberede sig på mødet med Irma. Orkanen, der søndag vil ramme Florida med umenneskelige kræfter og formentlig ødelægge store dele af den amerikanske sydstat. 

En af de danskere, der står midt i den kommende katastrofe er 54-årige Nicolas Lund-Larsen. Han er født og opvokset i Odense, men for tolv år siden flyttede han til Florida, hvor han stadig bor og arbejder som selvstændig. 

- Jeg er bekymret. Bliver den voldsommere end kategori 4, ved jeg ikke, hvor vi står. Og så kan jeg ikke rigtig forestille mig konsekvenserne, siger han. 

quote Orkanen er større end nogen, vi nogensinde har set. Og oven i det, kommer der en flodbølge, de spår, bliver et par meter høj

Nicolas Lund-Larsen, fynbo i Florida

Sammen med en gruppe andre danskere er Nicolas Lund-Larsen i disse timer i gang med at forberede sig på søndag, hvor stormen formentlig vil ramme hans hjem. De løfter møbler og værdier op i højderne, stabler ting, og samler vand. Og selvom omstændighederne er voldsomme, så er situationen også særlig af en anden grund:

- Der er en trykket stemning, men også en stemning af sammenhold. Vi laver aftaler og holder humøret oppe. Det er vi danskere rigtig gode til. Vi har lavet grupper på sociale medier og holder hinanden opdateret, fortæller han. 

Fanget i Florida

Nicolas Lund-Larsen kan ikke få en flybillet, og er derfor fanget i en situation, hvor han blot venter på, at stormen kommer.

- Alle fly er aflyst, og vi kan ikke komme herfra. Orkanen er lige så bred som Florida. Vi kunne tage til Orlando, men turen tager otte timer, fordi orkanen er så intens, forklarer han og fortsætter:

- Der er endnu 24 timer til, at det bliver rigtigt møgvejr. Så vi kunne nå et stykke nordpå. Men risikoen for at sidde fast i en kø eller mangle benzin er for stor. Hellere sidde i et betonhus frem for i en Toyota Corolla, når stormen raser. 

Men mens Nicolas Lund-Larsen må blive i Florida, er det lykkes ham at finde flytbilletter til sine tre børn. De er derfor fløjet i sikkerhed sammen med deres mor. 

- Min børn er i sikkerhed i Nevada, og det er mange af mine venners børn også - det er betryggende, siger han. 

Når stormen rammer

Det er ikke den første storm, Nicolas Lund-Larsen oplever. I oktober 2005 ramte stormen Wilma. Her var familien uden strøm i to uger. Dengang betød det, at de måtte flytte ud, og først vende tilbage nogle måneder efter. 

Hvad omfanget af orkanen Irma bliver, er ikke til at spå om, fortæller Nicolas Lund-Larsen, men: 

- Orkanen er større end nogen, vi nogensinde har set. Og oven i det, kommer der en flodbølge, de spår, bliver et par meter høj. Så det bliver voldsomt. 

Når stormen formentlig rammer hans hjem søndag, kommer Nicolas Lund-Larsen dog ikke til at sidde alene. Han har inviteret nogle unge mennesker hjem - mennesker, der ikke bor i lige så sikre boliger, som han selv gør. 

Her skal de sidde med dyner, spise mad og høre musik - altså lige ind til orkanen for alvor kommer og tager strømmen. 

- Vi må rykke sammen til det værste er overstået. Vi har i hvert fald hinanden herovre, forsikrer han. 

Oversigt

    Oversigt