I det fynske folks tjeneste

Fynbo sigtet for piratkopiering af bøger

Fyns Politi har sigtet en 31-årige butiksindehaver for at have kopieret ikke færre end 1600 fag- og lærebøger.

Fyns Politiet har rejst sigtelse i den hidtil største sag om ulovlig kopiering af fagbøger i Danmark.

Fyns Politi har rejst sigtelse i en omfattende sag om piratkopiering af fagbøger.

Sigtelsen er rejst mod indehaveren af en kopiforretning i Odense og drejer sig både om brud på ophavsretsloven og straffeloven.

- Sagen drejer sig om lærebøger, som han har kopieret for
studerende og siden lagt ud på en ekstern server, så han vil kunne sælge bogen igen til andre interesserede, fortæller vicepolitikommissær Gunnar Andersen fra Fyns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet.

Politiet mener, at den 31-årige butiksindehaver har kopieret ikke færre end 1600 fag- og lærebøger.

- Hans pris har typisk ligget mellem 100 og 150 kroner per bog, og det er væsentligt mindre end det, fagbøger normalt koster, fortæller Gunnar Andersen til Ritzau.

Politiet har efterforsket sagen siden sommer, hvor man fik en anmeldelse fra Forlæggerforeningen. Siden da har politiet to gange med rettens tilladelse ransaget forretningen.

- Det er alvorligt, fordi der i dette tilfælde er tale om systematisk og ulovlig kopiering i et stort omfang. Markedet for dansksprogede lærebøger er i forvejen lille, så ulovlig kopiering er en stor trussel, siger Christine Bødtcher-Hansen, direktør i Forlæggerforeningen til TV2/FYN.

Christine Bødtcher-Hansen ser først og fremmest dem, der står bag den ulovlige kopiering, som skurkene. Men hun appellerer også til, at de studerende tænker sig om, inden de køber en piratkopieret lærebog:

- Det er i sidste ende i de studerendes interesse, at det her bliver stoppet. For hvis der ikke er penge i at udgive dansksprogede lærebøger, så vil de heller ikke bliver udgivet i fremtiden, siger hun.

Efterforskning skal vise økonomisk vinding

- Nu skal efterforskningen så vise, hvor stor en vinding den
sigtede har haft, fortæller Gunnar Andersen.

De fleste forbinder piratkopiering med ulovlig download af
musik og film via internettet.

- Det her er også piratkopiering. Det er fuldstændig det
samme, siger Gunnar Andersen.

Den 31-årige ejer af det odenseanske kopicenter er ifølge Fyns Politi sigtet for overtrædelse af ophavsretslovens paragraf 12 og straffelovens § 299b, som har en straframme på op til seks års fængsel.

TV 2/FYN har været i kontakt med den 31-årige ejer af kopicenteret, og han bekræfter, at han forretning er blevet ransaget, men han ønsker ikke at udtale sig, før han er blevet af afhørt af politiet og har talt med sin advokat.

Ved du noget? Så send os et tip