Fynbo skal kontrollere valg i Burundi

Odenseanske Ulla Østerby er én af flere valgobservatører, der netop nu er på vej til det Østafrikanske land, Burundi

-

Odenseanske Ulla Østerby er én af flere valgobservatører, der netop nu er på vej til det Østafrikanske land, Burundi.

Når Burundi i næste uge afholder valg til Parlamentet, vil alle mulige detaljer omkring valgets afvikling blive nøje kontrolleret af europæiske valgobservatører. 

Valgobservatør er udsendt af EU
- De sidste 5-6 år har EU løbende haft valgobservatører placeret i lande i den 3. verden. Ved hvert valg sender EUs forskellige medlemslande to observatører afsted. Og vi har denne gang udvalgt Ulla Østerby.
Det fortæller Niels Erik Nielsen i dag til TV2 /FYN. Han er ansat i Udenrigsministeret i afdelingen for Internationalt Humanitært Beredskab.


Ulla Østerby har tidligere arbejdet for Red barnet ligesom hun blandt andet har været udsendt som valgobservatør i Uganda. Hun sidder nu i en flyver på vej til Burundis hovedstad Bujumbura.

Valg i Burundi 7. juli
Parlamentsvalget foregår den 7. juli. I de næste dage skal fynboen besøge så mange valgsteder som muligt, og dagligt rapportere sine oplevelser til EUs valghovedsæde i Bujumbura.

- Hun skal simpelthen tjekke, at alt kører efter reglerne, og især på valgdagen skal hun holde øje med om, der snydes eller om der er problemer. Det kan være med hensyn til hemmelig afstemning eller identifikation af vælgerne. De må jo hekst ikke stemme flere gange, lyder det fra Niels Erik Nielsen, Udenrigsministeriet.

Den fynske valgobservatør vil dog ikke have mulighed for direkte at gribe ind, hvis hun ser eksempler på valgfusk. Men hun har mulighed for at rapportere det videre til EU. I alle tilfælde handler det om at hjælpe lande i den 3. verden godt på vej i retningen mod demokrati.

Udenrigsministeriet har også netop sendt valgobservatører afsted til Afghanistan og til Albanien. Observatørerne får ikke løn for deres arbejde, men de får dog dækket deres udgifter.

Oversigt

    Oversigt