Fynboer får ikke lige meget kultur for pengene

Nogle kan nyde masser af kulturtilbud, mens andre snydes. Kommunerne prioriterer kultur vidt forskelligt, men borgerne er tilsyneladende ligeglade.

På Kulturmødet Mors er mange fynske borgere, kunstnere og politikere samlet lige nu for at opleve og diskutere kultur. Men i hverdagen hjemme på Fyn fylder kultur ikke så meget, og kulturen er sjældent en del af den lokalpolitiske debat. 

Det bekræftes af Henrik Nielsen, konservativ kulturudvalgsformand. Han har taget turen fra Svendborg til Nordvestjylland for at deltage i Kulturmødet Mors.

- Borgerne går op i, at kommunen leverer varen på velfærdsområder som hjemmehjælp, skoler og andet, men kunst og kultur anses af de fleste nok ikke som en kommunal opgave, fortæller Henrik Nielsen.

Han mener, at der blandt fynske borgere hersker en generel holdning om, at kunst og kultur er noget, som det offentlige ikke nødvendigvis har direkte ansvar for. 

På Kulturmødet Mors handler en af de store debatter på Folkescenen torsdag om årsagerne til den manglende interesse for kultur, når der er regions- og kommunevalg. Samtidig sætter debatten fokus på, hvilken rolle kultur spiller i skabelsen af velfærd og vækst, for eksempel ved at tiltrække nye borgere til en kommune eller en region.

Selv om Fyn er en relativ lille region, er der stor forskel på, hvordan kulturen prioriteres rundt i de fynske kommuner. Men de store forskelle i kommunernes kulturpolitik forventes ikke at blive et tema ved kommunevalget i november i år, som det heller ikke har været ved de foregående valg.

Undersøgelser har vist, at vælgerne ofte slet ikke nævner kulturpolitik, når de bliver spurgt til, hvad de sætter deres kryds efter på stemmesedlen.

Oversigt

    Oversigt