Fynboer grænsehandler for 4.500 kr. om året

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at en fynsk husstand i gennemsnit købte ind for 4.403 kr. i Tyskland og Sverige i 2010.

Fynboerne var flittige med indkøbskurven på den anden side af grænsen sidste år.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Interresearch a|s har lavet for Dansk Erhverv.

Ifølge undersøgelsen købte en gennemsnitlig fynsk husstand således ind for 4.057 kr. i Tyskland, mens de handlede for gennemsnitligt 346 kr. i Sverige.

Til sammenligning brugte en dansk husstand i gennemsnit cirka 3.750 kr. i Tyskland og Sverige. Det giver en samlet grænsehandel på i alt 9,7 mia. kr. i 2010 - svarende til 1,8 pct. af den samlede indenlandske detailhandel.

- Grænsehandlen er ikke bare hr. og fru Danmark, der kører en tur til Tyskland et par gange om året for at købe en ramme øl eller tre. De nye tal dokumenterer, at grænsehandlen efterhånden har nået et omfang, hvor den koster en betydelig del af den danske detailomsætning. Det koster danske arbejdspladser samt manglende skatter og afgifter til den danske statskasse, og derfor er grænsehandlen et samfundsproblem, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv, Mette Feifer.

Ikke bare bajere

- Traditionelt er der fortrinsvist blevet grænsehandlet nydelsesmidler som øl, sodavand, tobak og lignende. Men i de senere år har vi set, at grænsehandlen med fødevarer, dagligvarer og andre varer som beklædning, elektronik og lignende er steget. Fynboerne fylder med andre ord bilen op, når de i forvejen kører over grænsen for at handle, siger Mette Feifer.

Oversigt

    Oversigt