I det fynske folks tjeneste

Fynboerne gider ikke Langeland: Ejer overvejer rabatter

Lørdag klokken 12 blev afspærringerne fjernet, og tusindvis af gæster har nu indtaget festivalpladsen på Langeland. Men man skal kigge langt efter fynboerne til årets Langelandsfestival, og det vil ejeren have ændret.

00:22

Årets gæster begyndte klokken 12 at ankomme til Langelandsfestivalen. Men få fynboer var blandt deltagerne. Foto: Reza Sahraei

Når den 27. udgave af Langelandsfestivalen åbner i dag, bliver festivalpladsen i Rudkøbing fyldt op med glade gæster fra hele landet. Men hvor særligt sjællænderne og lollikerne er flot repræsenteret, så er der én del af landet, der bliver væk fra festivalen - fynboerne selv. Kun to-tre procent af festivalgæsterne kommer nemlig fra Fyn. 

- Fynboerne er dem, som vi sælger allerfærrest billetter til. Det er som om, fynboerne ikke helt kan finde ud af, at de har en af Danmarks største festivaler i egen baghave. Og det er jo drønærgerligt, fortæller festivalens ejer, Allan K. Pedersen. 

Læs også Masser af nostalgi på årets Langelandsfestival

Nye festivaler truer ikke

Fyn har i løbet af de seneste år stablet to nye festivaler på benene. I juni kunne den odenseanske festival Tinderbox fejre tre-års fødselsdag, mens Egeskov Slot få uger inden lagde park til anden udgave af Heartland.

Men Allan K. Pedersen tror ikke, at det er de to andre tilbud, der får fynboerne til at fravælge Langeland.

- De to andre festivaler er fantastiske festivaler. Jeg var selv på Heartland i år, og det var et fantastisk arrangement. Men det er jo et helt andet koncept med meget færre mennesker. Og så er der jo Tinderbox, som har fået bundet over 20 millioner i halen af Odense Kommune, så alene der har du en skævvridning. Men det er ikke vores publikum, der kommer der alligevel. Det er en helt anden type musik, så de er velkomne og gør det sikkert fantastisk, men det er ikke en konkurrent til os.  

Flere fordele til fynboerne 

Af hovednavne kan Langelandsfestivalen i år byde på blandt andet Michael Bolton, Earth, Wind and Fire og Nik og Jay. Udover musikken kan gæsterne blandt andet gå i tivoli og spille banko med Keld og Hilda. Men det er altså ikke nok til at trække fynboerne til festival, og derfor overvejer ejeren da også, om der skal tages andre metoder i brug for at åbne de fynske øjne for Danmarks største havefest.  

- Vi har lavet mange fordele for folk på Langeland. De får billigere billetter, og det kan være, vi skal graduere det lidt på Fyn. Jeg ved at folk er sparsommelige på Fyn - jeg kommer selv derfra - så det kan være vi skal grave lidt i det og så give folk nogle fordele på den ene eller den anden måde.

Under alle omstændigheder kan fynboerne vide sig sikre på, at ejeren af Langelandsfestivalen vil gøre mere i fremtiden for at lokke dem til familiefest i Rudkøbing. 

- Det er i hvert fald det vi vil arbejde med, for det er mig lidt uforståeligt, at fynboerne ikke tager den til sig som deres festival. Den har trods alt været her i 27 år, siger Allan K. Pedersen.