Kritiseret for at holde igen med sigtelser - nu svarer Fyns Politi på kritikken

I et interview fortæller Fyns Politis chefpolitiinspektør, Lars Bræmhøj, at nedsættelsen af sigtelser sker på baggrund af en såkaldt "flaskehals" af ophobede sager.

E-mailen, som Fyns Politi har sendt ud til flere betjente, er blevet misforstået. 

Sådan lyder meldingen fra Lars Bræmhøj, der er chefpolitiinspektør hos Fyns Politi, i et interview til TV 2 Fyn.   

Tidligere har TV 2 og TV 2 Fyn kunnet fortælle, at Fyns Politi via en e-mail har bedt betjente om at sigte færre resten af året, medmindre det er højt nødvendigt, for at nå måltal. 

TV 2 Fyn har tirsdag interviewet Fyns Politis chefpolitiinspektør, Lars Bræmhøj, vedrørende e-mailen, der er blevet sendt ud til betjente i afdelingerne reaktiv efterforskning og personfarlig kriminalitet.

Her har Fyns Politi ifølge e-mailen nemlig et målkrav fra 1. januar 2022 på maksimalt 6.000 sigtelser. Og på tidspunktet for udsendelsen af mailen ligger tallet på 7.200 sigtelser. 

På landsplan er målet at reducere antallet af sigtelser uden tiltale med mindst 30 procent fra slutningen af 2019 og frem mod 2023.

Ingen sigtelser: Her er beskeden til betjentene


Hvordan skal e-mailen konkret forstås? 

- Når jeg læser den her mail, så kan jeg godt se, at den godt kan misforstås. Men det, som der i virkeligheden er tale om, er, at vi sigter i alle sager. Vi sigter også sager, der er mere end otte dage gamle. Vi kigger hele tiden på et behov for at få fjernet flaskehalsen, som vi har, siger Lars Bræmhøj. 

- Derfor vælger vi at lade sager ligge med mere ukomplicerede sager, som vi godt kan tåle, at vi lader ligge. Men det er ikke sådan, at vi er holdt op med at sigte. Alle vil blive sigtet. Lad mig slå det helt fast. 

quote Når der er sendt en mail ud, hvor der bliver gjort opmærksom på måltal, så er det fordi, at der er nogen, der har ønsket at de (betjentene red.) lige skulle vide det

Lars Bræmhøj, Fyns Politi

Nu taler du om sager, som man lader ligge. Hvad kunne det være for nogle sager? 

- Typisk kunne det være mindre komplicerede sager. Et færdselsuheld, hvor to biler er kørt frontalt sammen, og hvor der ikke er sket personskade. Der kan vi godt tåle at lade den (sagen red.) ligge, hvor vi til gavn for borgeren, får gjort de sager færdige, hvor der er sket en sigtelse. 

Men kan du forstå, at hvis man som borger i en situation kan se det som værende frustrerende, at ens sag står stille, fordi der er nogle måltal, der skal opfyldes?

- Der er jo ikke tale om halve år, men derimod en kort periode, hvor vi fokuserer på at få gjort sager færdige, som allerede er sket sigtelser i.

Hvorfor er der overhovedet grund til at gøre betjente opmærksomme på måltallene for sigtelser, når en sigtelse skal foretages på baggrund af ”en rimelig grund til mistanke”?

- Betjentene behøver heller ikke at tænke på måltal. Som sagt kan mailen godt misforstås, og det vigtige i denne her mail er stadigvæk, at vi i en kortvarig periode har fokus på at få nedbragt antallet af sigtede sager, og i den periode undlader vi at sigte i de sager, der er ukomplicerede, og som kan tåle at ligge. 

- Det er egentlig det eneste, der er behov for at vide for vores kolleger. Og de ved det faktisk godt, fordi siden vi satte strategien i værk, så nedbringer vi antallet af sigtede sager, og vi sigter hver eneste dag.

Men hvorfor er der så behov for at sende en e-mail, hvor man gør opmærksom på måltallene?

- Når der er sendt en mail ud, hvor der bliver gjort opmærksom på måltal, så er det, fordi der er nogen, der har ønsket, at de (betjentene red.) lige skulle vide det. Men det er ikke det vigtigste for den enkelte betjent, fortæller han og uddyber:

-  Det vigtige at vide er, at vi til gavn for borgerne på Fyn skal have gjort den store mængde af sigtede sager, skal vi have gjort mindre. Ellers får vi et dårligt sagsflow stående til næste år, og det har man ikke lyst til. 

Når du siger, at den her e-mail kan misforstås, så kan den vel også misforstås af jeres betjente?

- Det, som vi kan se, er, at nogen har tydeligvis misforstået den (mailen red.), og netop derfor følger vi også op i afdelingerne, så vi sørger for, at vi lige får klarlagt, hvordan strategien i virkeligheden er. 

Hvis man som borger er ude for en forbrydelse, i hvilke sager kan man så ikke forvente, at der vil falde en sigtelse, når antallet af sigtede skal holdes nede?

- Der er ikke nogen sager, hvor man ikke kan forvente, at der falder en sigtelse. Der vil falde en sigtelse i alle sager, hvor der er grundlag for at lave en sigtelse. 

Kan du garantere fynboerne, at der ikke er nogen kriminelle, der potientielt skulle være sigtet, men som ikke er blevet det på baggrund af denne mail?

- Jeg kan garantere borgeren, at der ikke er nogen, der skal sigtes, som ikke vil blive sigtet.

Men der er en mulighed for, at de ikke endnu er blevet sigtet, fordi I bliver nødt til at lade sagerne ligge? 

- Som sagt er det sådan, at vi for øjeblikket har rigtig stort fokus på sigtede sager for at undgå vores flaskehalsproblematik, så vi kan afgøre sagerne så hurtigt som muligt til gavn for borgerne. 

- Det betyder, at der er nogle mindre komplicerede sager som eksempelvis færdselsuheld, hvor vi siger, at de godt kan tåle at blive liggende, så der går lidt længere tid, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj. 

Oversigt

    Oversigt