Fynsk ærteavler inddrager plukkeres pas

Udenlandske ærteplukkere er blevet frataget egne pas af deres danske arbejdsgiver Peter Skov Johansen, der lige nu beskæftiger omkring 275 plukkere på ærtemarker på Fyn.

Det skriver Fagbladet 3F.

Flere udenlandske plukkere forklarer til Fagbladet 3F, at Peter Skov Johansen har taget de ansattes pas, fordi de har fået lønforskud som følge af lav løn og få arbejdstimer.

- Han holder folk som gidsler. Han udveksler pas med penge, siger den rumænske ærteplukker Gabriela Rau.

- Forskudsbetalingen, som bliver udbetalt hver uge, fungerer som et kreditsystem, der får arbejdere til at fortsætte arbejdet imod deres vilje, siger portugisiske Regina Abreu, der udtaler sig på vegne af sig selv og tre andre ærteplukkere.

En af Danmarks førende eksperter i menneskehandel til tvangsarbejde Anders Lisborg vil i dag ikke vurdere den konkrete sag, men han fastslår, at en arbejdsgiver ikke må tilbageholde folks pas og identifikationspapirer.

Peter Skov Johansen bekræfter over for Fagbladet 3F, at han har inddraget plukkeres pas.

- Det er fordi, vi prøver at hjælpe dem. De kommer uden penge på lommen. Så giver vi dem noget lønforskud, og mange er bare stukket af. Så har vi i en periode sagt, at du må lægge dit pas og identitetskort, siger Peter Skov Johansen.

Ærteavleren oplyser, at han har mistet "mange penge" på folk, der er stukket af. Arbejdsgiveren siger, at han ikke kan svare på, om det er lovligt eller i orden at inddrage ansattes pas.

Oversigt

    Oversigt