I det fynske folks tjeneste

Fynsk bisonkød storsælger: Ditlevsdal udvider til Østeuropa

Efterspørgslen på bisonkød fra Ditlevsdal på Nordfyn stiger, og derfor udvider bisonfarmen nu til Litauen.

00:27

På Ditlevsdal Bisonfarm i Morud har de svært ved at følge med. Selvom farmen med sine 400 dyr er Europas største, så er det ikke nok til at imødekomme den store interesse for bisonkød, som ejeren oplever.

- Efterspørglen på bisonkød er stigende. Der er en enorm efterspørgsel i hele Europa, og vi har så mange storbyer rundt omkring, der gerne vil have bisonkød, fortæller Niels Henrik Ove. 

Læs også Se de vilde billeder: Tonstunge bisonokser spæner over fynsk mark

Derfor udvider Ditlevsdal nu bestanden. Inden længe vil de nemlig også have bisoner gående på litausk græs. At det netop bliver i Litauen, at udvidelsen skal foregå, skyldes et dansk par, der bor i det østeuropæiske land til daglig, men som på et besøg i Danmark kom forbi Niels Henrik Oves bisonfarm.  

- Det her unge par kom over til mig. Og de blev forelsket i bisonerne, ligesom jeg selv er, og syntes, det var et fantastisk dyr. Så vi blev enige om at lave et samarbejde og så komme i gang med en større bestand derovre, forklarer han. 

Økologisk kød til storbyerne

Allerede nu har Niels Henrik Ove og hans nye samarbejdspartnere store ambitioner for den østeuropæiske udvidelse. De satser på at bygge en besætning op på næsten samme størrelse, som den der allerede ligger på Nordfyn. Målet er at kunne drive den nye farm 100 procent økologisk. Kødet vil de sælge til kunder i europæiske storbyer som Moskva og Berlin, da det særligt er i de større byer, at Niels Henrik Ove har oplevet den stigende interesse for bisonkød.  

Og bisonfarmens ejer er ikke i tvivl om, hvorfor folk pludselig finder kødet fra hans dyr så interessant: 

Læs også Rekord i bison på Nordfyn

- Man har fundet ud af, at bisonkød er noget af det sundeste kød, man kan spise. Det er meget fedtfattigt, mere fedtfattigt end både kylling og kalkun. Samtidig med det har det et meget lavt kolesterolindhold, men et højt jern- og proteinindhold, fortæller han. 

Den store interesse har da også gjort, at Niels Henrik Ove allerede nu har måtte udvide sin farm forud for turen til Litauen. Det har han dog valgt at gøre under lidt mere hjemlige forhold. For nylig har han nemlig etableret en ny bestand ved Aarup på Vestfyn.