Fynsk boghandel trodser alle odds

Landet over sælger boghandlerne færre fysiske bøger. Men i Odense gør Kjærs Bøger det, som andre drømmer om: Ser omsætningen på bøger stige og stige.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nogle har brug for det hver dag. Der kan nærmest være tale om en afhængighed. Andre kan nøjes med at skrue op for forbruget i forbindelse med ferie, sofa og god tid.

Men trangen - altså til at læse bøger - kan stilles på flere måder. Dels ved at sidde med en fysisk bog mellem hænderne. Mærke papiret, duften og tyngden. Eller ved at gå på nettet, nemt og hurtigt,  og indtage sin litterære føde via e-kanalen.

 

Færre bogindkøb hos boghandleren

De seneste 15 år er danskernes indkøb af fysiske bøger hos boghandleren faldet. Der er stadig efterspørgsel på den fysiske bog, men boghandlerne har ikke længere eneret på at  sælge den, så mange køber deres bøger i supermarkederne.  Det fortæller den seneste årsrapport fra Bog- og Litteraturpanelet.

- Jeg køber mine bøger i Bilka eller Føtex, og det er på grund af prisen. De skal ned på samme pris, hvis jeg skal købe dem i en boghandel, siger Linda Pietens, Langeland.

Det kræver sin mand - eller i dette tilfælde kvinde -  at åbne en ny boghandel i en tid, hvor fysiske bøger sælger mindre og mindre.  Alligevel er det præcist, hvad Pernille Kjær Stenstrøm gjorde sidste år. Efter en årrække i bogbranchen besluttede hun i sommeren 2015 at blive selvstændig og åbne sin egen, lille boghandel i Klaregade 3 i Odense.

 

En vild succes

Her 1 år og 4 måneder efter er det gået som med humlebien:  den flyver, selvom den ikke burde kunne. Omsætningen nærmer sig en fordobling fra sidste år, og kunderne vender tilbage igen og igen. Kodeordet for Pernille Kjær Stenstrøm er personlig service.

- Jeg lægger vægt på at give kunderne en meget personlig betjening. Jeg har selv valgt alle de bøger, der er herinde, så jeg har både tiden og muligheden for at hjælpe med en grundig vejledning. Det er for mig god service.

Sucessen for Kjærs Bøger kan ikke kun ses på bundlinjen. Tidligere på året modtog Kjærs Bøger Blixen-prisen som Årets Boghandler. 

- Jeg stod alene herinde en eftermiddag, da posten kom med brevet. Jeg vidste ikke engang, at jeg var nomineret, så det var godt, at der ikke kom kunder lige der, mens tårene sprøjtede ud.

Se indslaget her og se mere onsdag klokken 18.00 på TV 2/FYN.

 

 

Oversigt

    Oversigt