I det fynske folks tjeneste

Fynsk brændevin vinder pris

Den sydfynske æblebrændevin, Pomé, fra gårdmosteriet Aqua Vitae i Skårup på Sydfyn vandt torsdag Sallings Fødevarepris 2014.

00:39

1 af 2

Den fynske brændevin, Pomé, fra Aqua Vitae i Skårup tog dommerkomitéen med storm ved bedømmelsen af 12 finalister til varehuset Sallings Fødevarepris 2014.

- Pomé er meget anderledes, end hvad man ellers forventer af en brændevin, sagde medlem af dommerkomitéen, Eva Kjer Hansen, som også er formand for Bocuse d?Or Danmark, medlem af Folketinget for Venstre og tidligere fødevareminister.

Den sydfynske aperitif-brændevin er lavet på hjemmedyrket æblemost lagret på egefade i mindst seks måneder.

Aqua Vitae fremstiller 8 - 10.000 flasker Pomé om året og har ikke umiddelbart planer om at udvide produktionen.

Ejerne af Aqua Vitae er Lene True Knudsen og Karsten Kjer Michaelsen.

Lene True Knudsen blev glædeligt overrasket over at få prisen:

- Det er et kæmpe skulderklap til os. Vi driver vores lille virksomhed, fordi det er sjovt. Vi startede med en ide om at producere vin, men det var vi ret dårlige til. Vi er bedre til brændevin, siger hun.

Håbet er nu at få brændevinen, Pomé på hylderne i Salling Super.

Belønner danske fødevarer

Sallings Fødevarepris er på 100.000 kroner og blev udddelt første gang torsdag.

Prisens formål er at fremhæve danske producenter af eksklusive fødevarer og at udbrede kendskabet til dem i en bredere kreds.

Bag prisen står Sallingfondene, og den uddeles i samarbejde med F. Salling A/S, Jyllands-Posten og Food Organisation of Denmark.

I dommerpanelet sad:

  • Wassim Hallal, kok på Frederikshøj, Aarhus
  • Nicholas Min Jørgensen, kok på Substans, Aarhus
  • Jakob De Neergaard, tidligere kok på Søllerød kro, nu medindehaver af Jacob & Jakob Icecream by Rossini Organics
  • Eva Kjer Hansen, formand for Bocuse d'Or i Danmark, MF (V) og tidligere fødevareminister
  • Kenneth Hansen, kok på Svinkløv Badehotel, sølvvinder ved Bocuse d'Or
  • Christian Hansen, slagtermester i Salling Super Aarhus
  • Rene F. Jensen, kolonialchef i Salling Super Aarhus