I det fynske folks tjeneste

Fynsk Facebook-center ejet fra skattely-lande

Foto: Claus Fisker/Scanpix

Et selskab i henholdsvis Irland og Luxembourg ejer datacentergrunden i Odense.

Cassin Networks hedder selskabet bag Facebooks nye datacenter i Tietgenbyen i Odense.

Indtil for nylig har offentligheden officielt kun vidst, at selskabet er stiftet af Wuronda Investments Limited hjemmehørende på et advokatkontor i Dublin.

Men nu har Facebook til det danske CVR-register oplyst, at Cassin Networks, der ejer den  68 millioner kroner dyre grund til datacentret, er ejet af henholdsvis et irsk selskab og et Luxembourg-selskab.

Begge lande er kendt som steder med lav eller ingen skat og stor diskretion omkring selskabsoplysninger.

Den officielle selskabsskat i Irland er på 12,5 procent, men sidste år blev Apple præsenteret for en bøde på 97 milliarder kroner af EU-kommissær Margrethe Vestager, fordi selskabet i realiteten ikke betalte skat i Irland.

Det er konkurrenceforvridende i forhold til andre EU-lande.

Selskabet Facebook International Operations Limited, der er hjemmehørende i Irland,  ejer ifølge selskabsstyrelsen Cassin Networks 100 procent, mens Facebook Lux S.á.r.l til gengæld har en stemmeprocent på 100 og dermed i realiteten bestemmer i Cassin Networks.

Selskabet i Irland er ejet af Facebook Inc .i Californien, mens det ikke har været muligt at få oplyst ejerskabet til selskabet i Luxembourg, eller om selskaberne er indbyrdes forbundne.

Det bliver dog snart et internationalt krav i hele EU at oplyse de ultimative ejerskaber.

TV 2/Fyn har bedt Facebook oplyse, hvem der ultimativt ejer selskaberne i Luxembourg og Irland, hvor de hjemmehørende, hvorfor Facebook har valgt den nævnte selskabskonstruktion, og om de to ejerselskaber har ansatte. 

Peter Münster, der er Facebooks skandinaviske informationschef, oplyser til TV 2/Fyn, at Facebook har 1200 ansatte i sit irske hovedkvartér.

Det lykkedes ham imidlertid ikke i løbet af fredag eftermiddag at skaffe oplysninger om, hvorfor Facebook har foretrukket den valgte ejerkonstruktion eller de nærmere detaljer om selskabet i Luxembourg. 

 

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.