Fynsk filmsucces gavner Fyn

En lang række af årets Robert-priser landede ved film, tv og skuespillere med fynsk islæt. TV 2/FYN's kulturredaktør giver et bud på, hvad det kan betyde for Fyn.

Fynsk film, tv og skuespillere har i år landet en lang række Robert-priser, men hvad betyder det for Fyn? Det giver TV 2/FYN's kulturredaktør et bud på.

- Det er der jo en diskussion om. Der er nogen, der har regnet sig frem til, at enhver investeret krone kommer fire gange igen, men uanset hvad, så giver det noget aktivitet og vi sætter os ligesom på det, siger TV 2/FYN's kulturredakør Martin Mulvad.

Uddelingen af årets Robert-priser i København søndag aften blev en sand triumf for den fynske film- og tv-industri. Den fynske tv-serie Arvingerne høstede igen i år flere priser, og den fynske skuespiller Trine Dyrholm modtog ikke bare en, men hele to Robert'er for sit arbejde. Det var for årets bedste kvindelige hovedrolle i Arvingerne, og for årets bedste kvindelige birolle i filmen Lang historie kort.

- De her fynske tv- og filmskuespillere de har formået at være på det rigtige sted det rigtige tidspunkt, fordi de er blevet hyret ind som cast, på den stribe af film og tv-serier som folk godt kan lide i de her år og som filmakademiet også godt kan lide, siger Martin Mulvad.

Arvingerne satte sig på også på årets mandlige hovedrolle, årets kvindelige birolle, årets mandlige birolle og årets danske tv-serie. Serien er optaget på Fyn med økonomisk støtte fra den regionale filmfond Filmfyn. Optagelserne til tredje sæson af serien allerede fuld gang.

Specielt tv-serien Arvingerne mener Martin Mulvad godt, at Fynboerne kan være stolte af.

- Den er så populær og rost af fagfolk. Det er jo en fynsk serie, ikke kun fordi den er støttet af Filmfyn økonomisk, eller fordi den er optaget i en filmkulisse, der har med fyn at gøre. Men fordi historien handler meget om Fyn, siger Martin Mulvad. 

Det var dog ikke kun fynske skuespillere, der havde med tv-serien arvingerne at gøre. Der var nemlig også hæder til to andre fynske skuespillere - begge med baggrund i Næsby i det nordlige Odense. Ulrik Thomsen vandt en Robert for årets mandlige hovedrolle i filmen sommeren 92 om den fynske fodboldtræner Richard Møller Nielsen. Og så var der indirekte hæder til den fynske skuespiller Roland Møller for hans rolle i filmen Under Sandet, der vandt prisen som årets film. 

Se hele interviewet med Kulturredaktør Martin Mulvad

 

Oversigt

    Oversigt