Fynsk forsker: Øl og spiritus er for billigt

Alkohol koster flere liv end de aggressive kræftsygdomme. Hvert år dør tusindvis af danskere af skrumpelever, fordi lægerne opdager sygdommen for sent

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alkohol koster årligt 3.000 danskere livet. De 1.000 af dem dør af skrumpelever. 

Ifølge professor og overlæge Alexander Krag fra OUH er prisen på alkohol direkte proportional med antallet af dødsfald.

- Alkohol er ekstremt billigt i Danmark. I går så jeg, at man kan købe to liter vodka i Netto for 105 kroner. Hæver du prisen, så falder forbruget, siger han. 

Søndag aften kan du stille spørgsmål til ham på TV 2/Fyns Facebook-side

quote - Alkohol er ekstremt billigt i Danmark. I går så jeg, at man kan købe to liter vodka i Netto for 105 kroner. Hæver du prisen, så falder forbruget

Alexander Krag, professor og overlæge, OUH

Prisen regulerer drikkeriet

Flere undersøgelser fra udlandet viser, at en prisstigning på alkohol medfører et væsentligt fald i alkoholrelateret død. 

Blandt andet studier fra en række stater i Canada viser, at det er ekstremt effektivt at hæve prisen på alkohol.

I Britisk Columbia hævede man således prisen på alkohol med ti procent på alle alkoholiske drikke. Det kunne direkte måles med et fald i alkoholrelaterede dødsfald med 32 procent indenfor et år.

- Nogen ender med at blive syge, og det vil vi gerne gøre noget ved siger Alexander Krag.

Som forsker er Alexander Krag frustreret over, at patienterne ofte kommer ind 10 år for sent med en fremskreden leversygdom. 
Som forsker er Alexander Krag frustreret over, at patienterne ofte kommer ind 10 år for sent med en fremskreden leversygdom. 
Foto: Alex Syrik

2000 sparede liv

Danmark har en af de mest liberale lovgivninger i Europa, hvad angår aldersgrænsen for køb af alkohol. For at kunne købe alkohol skal man være 16 år og kunne legitimere sig. Samtidigt har danske unge europarekord i druk.

I de fleste andre euopæiske lande skal man være over 18 år. Det gælder også i nabolandet Sverige, hvor man skal vise legitimation for at købe en øl med og spiritus.

Ifølge Alexander Krag har den aldersbegrænsning betydet 2.000 sparede liv i Sverige, fordi det betyder et fald i forbruget.

- Færre drikker og færre bliver syge i landet lige ved siden af os. Vi betaler prisen her for at være så liberale på det her område, siger Alexander Krag.

Farligere end kræft

Alkohol slår 3.000 danskere ihjel hvert år. Det svarer til fem procent af alle dødsfald. Næsten hver 20. dansker dør af druk. Dermed er dødeligheden højere end de agressive kræftformer som brystkræft.

Ofte kommer patienterne først på afdelingen for mavetarm- og leversygdomme på OUH, når de har fået blødninger i maven eller vædske i bughulen. Og så er det for sent. Tre ud af fire af dem dør efter tre år.

- Men i modsætning til kræft er skrumpelever end sygdom, som vi kan forebygge 100 procent, siger Alexander Krag. 

Synes du, prisen på alkohol skal sættes op?

Skal Danmark hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år?

Skal alkohol mærkes med advarsler om sundhedsrisikoen ligesom på cigaretpakker?

Deltag i debatten søndag aften med Alexander Krag.
Se med på TV 2/Fyn og efterfølgende debat på vores Facebook-side.

 

Oversigt

    Oversigt