Fynsk frugtavler til forbrugerne: Køb dansk

Frugtavler Jan Jager fra Nørre Broby ser frem til 20 procent mindre høst. Han opfordrer forbrugerne til at holde hånden under dansk frugtavl.

En usædvanligt varm marts måned og en april med frost går hårdt ud over de fynske frugt- og bæravlere.

Jan Jager, der har avlet frugt på Kærsbo Frugt i 35 år, regner med at miste 20 procent af høsten. Andre avlere mister op til 75 procent af høsten, og det kan mærkes på bundlinjen.

- De 20 procent, jeg mister, er netop dem, der skal sikre mig sorte tal på bundlinjen, siger han.

Han understreger, at frugtavl er en langsomt udviklende kultur:

- Jeg må vente til høsten 2018 for at indhente det tabte, siger Jan jJager, der også er formand for Æble- og Pæreklubben under Dansk Frugt.

- Vi lever på en knivsæg, men jeg vil ikke stå her og råbe: Ulven kommer. Jeg har ikke hørt om, at avlere må dreje nøglen om, men vi kan ikke blive ved. En dårlig 2018-høst kan få læsset til at vælte.

Han siger, at han selv har råd til at klare den, men den manglende indtjening betyder, at planlagte investeringer i plantagen må udskydes.

- Og så har vi gode erfaringer med vores banks forståelse, tilføjer Jan Jager.

Kære forbruger: Hjælp os
Jan Jager og hans kolleger appellerer til, at danske forbrugere køber dansk frugt i butikkerne.

Dels vil de gerne tjene nok til at fortsætte, men mere overordnet gælder det også om at bevare mangfoldighed i den danske natur.

- Ellers har vi bare monokultur, hvor et-årige afgrøder bliver høstet og pløjet ned. En frugtplantage står i tyve år med en stor flora og fauna, Den kan forbrugerne være med til at bevare, så køb dansk! 

Jan Jager håber, at forbrugerne vil se igennem fingre med, at dansk frugt koster lidt mere:

- Hvis for eksempel to kilo importerede æbler koster 25 kroner, mens de danske koster 28 kroner, har det ikke større betydning for forbrugeren. Men den krone, jeg får ekstra ud af det, holder mig i gang.

 

Oversigt

    Oversigt