Fynsk glæde over regulering af sæler

Et politisk flertal er nu klar til at regulere i antallet af sæler, selvom de er internationalt beskyttet. Fynske fiskere jubler over meldingen.

Et flertal på Christiansborg er parat til at regulere antallet af sæler i de danske farvande, skriver Politiken søndag.

Det skal ske for at hjælpe den danske fiskeindustri, der i flere måneder har klaget over, at sælerne æder sig ind på de danske fiskeres levebrød.

Ordførere fra Venstre, Socialdemokraterne og Radikale Venstre mener, at der bør være en form for begrænsning af dyrene, der de seneste år har oplevet eksplosiv fremgang både i Østersøen og i Nordsøen.

I Storebælt spiser sælerne blandt store mængder af fiskernes torsk og stenbidere, når de er fanget i fiskernes garn. Desuden bider de fiskenet i stykker, fordi de bruger dem som tagselvbord.

- Vi skal have en bestand på et bæredygtigt niveau, så der både er plads til sæler og fiskere, siger Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen, til Politiken.

Ligesom sine kolleger i Radikale Venstre og hos Socialdemokraterne erkender han, at det er et ømtåleligt område, fordi sæler har en særlig status i naturbeskyttelse.

- Vi mennesker tager nok nogle gange og putter hovedet under armen, fordi sæler er så nuttede. Men det er lidt ligesom mariehøns - de er søde lige til det punkt, hvor der er for mange, og de bider, siger Lone Loklindt (R), der også er formand for Miljøudvalget.

- Vi skal være mere realistiske og se på, hvad der er bedst for alle, både mennesker og natur. Naturen tager ikke skade af, at man bruger dens frugter, siger hun.

Samme holdning har Socialdemokraternes fiskeriordfører, Bjarne Laustsen.

På Fyn bliver meldingen mødt med glæde.

- Det er jeg glad for at høre. Det er nødvendigt at der snart sker noget. Den store bestand af sæler gør det snart urentabelt at fiske, hvis der ikke bliver grebet ind, , siger Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening, der blandt andet dækker Fyn.

Miljøminister Ida Auken (SF) er forsigtigt positiv, men advarer om, at det kan blive svært at komme igennem med tiltag over for andre knap så fiskerivenlige lande.

- Jeg anerkender, at fiskerne nogle steder langs kysterne har problemer med, at sælerne går i deres net. Det er ikke sjovt at skulle hive en ødelagt fangst op i båden. Men både gråsæl og spættet sæl er internationalt beskyttet, og jeg kan ikke bare give tilladelse til at jage dem, siger hun til Politiken.

Men i følge Thomas Danielsen har ministeren misforstået EUs regler, der forbyder jagt, men tillader lokal regulering med fx skydning, hvis sælerne forudsager væsentlig skader på redskaber og fangster.

Oversigt

    Oversigt