Fynsk hindbærimportør: Der er altid smittefare

Uanset hvor meget kontrol, der bliver ført med frosne hindbær, vil der altid være smittefare, siger importør.

Det er umuligt fuldstændig at undgå smittefare i frosne hindbær i Danmark. Så klart lyder det fra den fynske virksomhed Ardo, der holder til i Nyborg. De importerer og sælger frosne hindbær til blandt andre Bilka, Føtex og Netto.

Kravene til de frosne hindbær på det danske marked er nemlig, at 95 procent af dem er hele - og derfor skal de håndplukkes.

- Det betyder, at der er mange smittekilder, når det er håndlavet arbejdet. Og samtidig er mange underleverandører små familieejede selskaber i Polen og Serbien, hvor man vander under forhold, som ikke er ligeså godt kontrolleret som andre steder, siger administrerende direktør Carsten Aalund.

Carsten Aalund påpeger, at de mange problemer med norovirus og roskildesyge i de frosne hindbær er et problem, som især findes i Danmark og Skandinavien.

- Vi sælger omkring 3000 tons frosne hindbær via vores fabrik i England, og de påstår hårdnakket, at der ikke har været nogen reklamationer på hindbær, hvilket jeg også kan se af vores filer, og det er stort set de samme leverandører, vi får fra, siger han.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil kræve, at restauranter og storkøkkener koger frosne hindbær, fordi det sikrer, at eventuelle bakterier bliver slået ihjel. Det tiltag bakker Carsten Aalund op om.

- Vi anbefaler i forvejen på vores emballage, at man giver hindbærrene et opkog, siger han.

Senest i oktober blev flere mennesker syge efter at have spist frosne hindbær købt i Netto.

Oversigt

    Oversigt