Fynsk motorvejsspor en god forretning - letbaneøkonomi elendig

Fynske motorvejsudvidelser er en god forretning, viser Dansk Byggeri-analyse. Politikerne har siden 2002 investeret 35 milliarder i urentable infrastukturs-projekter.

Danske politikere har siden 2002 postet 35 milliarder kroner i motorvejs-, tunnel- og togprojekter, der ikke er rentable.

Det viser en analyse som tænketanken Kraka har gennemført for Dansk Byggeri.

Imens har udvidelsen med et ekstra spor på de to motorvejsprojekter på Fyn trange kår.

Der er fortat ikke sat penge af til projekterne.

Og det er paradoksalt. For hvis man kikker på, hvor stor den samfundsmæssige gevinst ville være ved, at bilisterne kom hurtigere og frem og blev involveret i færre ulykker på den fynske motorvej, så er det en rigtig god forretning.

Det viser en sammenligning af den såkaldte interne rente for projekterne, der er en indikator for, hvor rentable projekterne er.

Som en tommelfingerregel skal den interne rente være over 4 procent, før projekterne bør gennemføres.

Det ekstra spor på motorvejen syd om Odense, der bl.a. skal forbinde det nye supersygehus, er blandt de fem mest rentable projekter i Danmark at få gennemført. Man vil få et afkast på 8 procent af de til 1,8 milliarder, der skal investeres, hvis man afskriver motorvejen over 50 år.

Tilsvarende giver en investering på 2,6 milliarder kroner i et ekstra spor fra Odense til Nr. Aaby et afkast på 6 procent - den 12 bedste investering af alle motorvejs- og tunnelprojekter i Danmark.

Hvis man lægger budgetterne for de 12 mest rentable projekter sammen kræver de en investering på 70 milliarder. Til sammenligning er der afsat 27 milliarder kroner i regeringens 2025 plan til infrastruktur-projekter.

En pudsig detalje i Krakas analyse er, at Odenses letbane ud fra en sammenligning af de interne renter vil give et underskud på 2 milliarder kroner.

Udbedringen af motorvejsstykket mellem Skanderborg og Århus, som har overhalet Fyn, ligger to pladser under udbygningen af den fynske motorvej.

Se mere i TV 2/Fyn i aften.

Oversigt

    Oversigt