I det fynske folks tjeneste

Fynsk nyhed: Sodavand med grøntsager

Ny rugekasse skal skabe gennembrud for fynske fødevarer. Forbilledet er robotbranchen.

00:25

Julie Grønhøj Carlsen og Josefine Gervang Heimburger, som det seneste år har arbejdet på at skabe en sodavand baseret på årstidens økologiske, fynske grøntsager.

1 af 2

Den fynske fødevarebranche drømmer om stjernestøv og samme succes som robotbranchen.

Derfor starter det fynske fødevaresamarbejde Food Fyn nu et forløb for særligt innovative startup virksomheder på fødevareområdet.

Målet er, at tre start-up virksomheder skal udklækkes i løbet af 2017, og den første lovende virksomhed har allerede gennemgået pilottest af forløbet.

Det er de to iværksættere Julie Grønhøj Carlsen og Josefine Gervang Heimburger, som det seneste år har arbejdet på at skabe en sodavand baseret på årstidens økologiske, fynske grøntsager.

Pigerne og deres grøntsagssodavand, som nu har fået navnet Garden Theory, har gennem det seneste år pilottestet den nye fynske Food Start-up Hub, og resultatet er meget opløftende:

- Det sidste år har virkelig bragt os på sporet og givet os muligheden for at komme ind på et marked, der ellers var ukendt for os. Vi fik ved hjælp af den helt suveræne ekspertise bl.a. i form af sommelier, tjenere og kokke, der er på Kold College, udstukket den helt rigtige retning for vores produkt, siger Julie Grønhøj Carlsen.

- Efter den vejledning vi har fået i forhold til produktudvikling og markedsorientering er vi nu i dialog med en række investorer, hvilket forhåbentligt betyder, at danskerne inden længe vil kunne nyde vores grøntsagssodavand hos en række caféer, restauranter, specialbutikker, kursteder og hoteller. Udlandet venter også inden for den nærmeste fremtid, når vi har fået etableret os på det danske marked, fortæller hun.

Garden Theory har bl.a. kunnet køre en testproduktion hos Midtfyns Bryghus, der er en aktiv del af Food Fyns klynge. Og der er for fremtiden lavet en aftale med Ørbæk Bryggeri om tapning af de læskende og anderledes sodavand.
 
Startup hubben for fødevareiværksættere har hentet stor inspiration hos Odense Robotics, og er skabt med det klare mål for øje at skabe vækst og arbejdspladser på Fyn.  

Food Fyn har sammen med Kold College nedsat en udvælgelseskomité bestående af nogle af branchens allermest kompetente folk, der skal vurdere ansøgerne ud fra kriterier, der bl.a. har fokus på, hvor innovativ ideen bag produktet er, og i hvilken grad produktet kan skaleres til et globalt marked.

- Vi leder i høj grad efter iværksættere med stort eksportpotentiale og koncepter, der har et multimillion sigte over tid, og så handler det ellers om, at ideerne skiller sig ud ved at være så nytænkende, at de får folk til at spærre øjnene op og fatte interesse, siger udviklingsdirektør Steen Aalund Olsen fra Løgismose Meyers, der sammen med Kokkelandsholdets direktør, Sten Slot Knudsen og fynske gastro-iværksætter Claus Skovsted skal udvælge de kandidater til rugekassen.