Fynsk præg på Novo-generalforsamling

Billedhuggeren Jens Galschiødt, gik tirsdag aften på talerstolen ved Novo Nordisks generalforsamling i Falconercentret i København. Her opfordrede han aktionærer til at sælge deres aktier i protest mod virksomhedens retssag mod Sydafrikas regering.

Opfordrede til protestsalg af aktier

Den fynske billedhugger, Jens Galschiødt, gik tirsdag aften på talerstolen ved Novo Nordisks generalforsamling i Falconercentret i København. Her opfordrede han aktionærer til at sælge deres aktier i protest mod virksomhedens retssag mod Sydafrikas regering.

Jens Galschiødt deltog i generalforsamlingen som repræsentant for foreningen, Kritiske Aktionærer. Da han gik på talerstolen, medbragte han en skulptur af en afrikansk kvinde og et tændt lys for de AIDS-ramte i Afrika.

Protesten skyldes, at Novo, ligesom 40 andre medicinalkoncerner har anlagt sag mod Sydafrikas regering på grund af en lov, der giver landets sundhedsminister mulighed for at ophæve patentrettigheder på lægemidler.

Kritikerne mener, sagen betyder, at millioner af sydafrikanere med AIDS ikke får livsforlængende medicin.

"Dette drejer sig ikke om patentrettigheder, men om død", sagde Jens Galschiødt fra talerstolen. Han tilføjede, at foreningen af Kritiske Aktionærer vil arbejde for at fjerne Novo fra listen over etiske virksomheder, hvis koncernen ikke trækker sig fra retssagen.

Det har Novos ledelse dog ikke tænkt sig. Administrerende Direktør, Lars Rebien Sørensen, sagde, at Novo ikke er en hjælpeorganisation, mens bestyrelsesformand, Mads Øvlisen, kritiserede den sydafrikanske regering for ikke i tide at have taget AIDS-problemet alvorligt.

Novos retssag i Sydafrika var også grund til, at medlemmer af protestbevægelsen, Attac, demonstrerede udenfor Falconer Centret, da aktionærerne mødte frem til generalforsamlingen.

Oversigt

    Oversigt