Fynsk robot skal bygge ishotel i Sverige

Odico har som de første i verden udviklet en robotteknologi, der kan skære i is. En teknologi, virksomheden vil revolutionere byggebranchen med

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På gulvet i hallen ligger en massiv blok is, som vejer over to ton. Isen kommer direkte fra Nordsverige, cirka 200 kilometer nord for Polarcirklen til Odico i Odense. Det er her Ishotellet ligger, og robotvirksomheden skal de kommende dage teste, om deres teknologi kan skære i is.

Som de første i verden skærer de med en robot og en særlig stålwire, der med en hastighed på op mod 70 meter i sekundet. De kalder den bracingwire og wiren trækker isen med sig, så den skærer præcist.  

- Netop fordi det er en wire og ikke en savklinge, så kan vi roterer den i alle retninger - både op og ned og frem og tilbage. Og det giver os simpelthen rigtig meget frihed, siger Mads Alber, der er en af de 17 ansatte i Odico.

Stålwiren er spændt ud og koblet til en robot. Robotten er programmeret med en tegning af det rensdyr, som nu skal skæres ud. Mads Alber har tegnet rensdyret og programmeret robotten. Han  arbejder med test og udvikling og glæder sig til at se resultatet.

quote - Det er første rigtige test af det her, så det er virkelig spændende!

Mads Alber, Test-og udviklingsmedarbejder, Odico

Revolution i byggebranchen

Teknologien er udviklet i samarbejde med to studerende fra Alborg universitet.

Robotten kan både skære i mange materialer lige fra rockwool til træ og marmor, og Odico vil gerne revolutionere byggebranchen med den. I dag tester de om teknikken også virker på is, så de kan bygge vægge, lofter og figurer til Ishotellet i Jukkasjärvi .

- Det at lave et projekt sammen med Ishotellet er også et spørgsmål om at kunne komme ud på en global scene relativt nemt, siger direktør Anders Bundsgaard.

Odicos samarbejdspartner ABB, har fået aftalen med Ishotellet via den svenske robotklynge Robotdalen.

- Vi har muligheden for at være førende indenfor digital produktion i Danmark. Vi har verdens førende kommercielle virksomheder indenfor robotter liggende lige her i Odense. Det skal vi bare have gjort opmærksom på, siger Steffen Enemark, der er vicedirektør i ABB Robotics.

Hotellet smelter

Hvert år i oktober måned bygger lokale bygningsarbejdere og kunstere det legendariske Ishotel op af kæmpestore isblokke i  Jukkasjärvi . De begynder i oktober eller november og knokler i måneder med at save og hugge for at forme de tunge isblokkene.

I april smelter hotellet igen, så det skal bygges op igen efter hver sæson. Nu skal Odicos teknologi måske bruges fremover.

- Vi arbejder bestemt ikke på at tage håndværket væk, men vi stiller rent faktisk et nyt værktøj til rådighed for hele verden, siger Anders Bundsgaard.

Tjener penge på udvikling

Odico er en nystartet udviklingsvirksomhed i vækst. De har investeret i en række udviklingsprojekter og er på vej til at blive et kommercielt firma med varer på hylderne.

Sidste regnskabsår viste god vækst og virksomheden har en positiv egenkapital på godt en million kroner. Sidste regnskabsår tjente Odico 1,3 millioner kroner før skat.

Virksomheden har forskellige prototyper igang og trods et usikkert finansmarked, ser de positivt på fremtiden.

I marts tager direktør Anders Bundsgaard til Silicon Valley for at få amerikanske investorer i tale. Han håber at få omkring 20 millioner dollars med hjem til de kommende projekter.

Efter 45 minutter er rensdyret færdigt. Foto: Morten Grundholm
Efter 45 minutter er rensdyret færdigt. Foto: Morten Grundholm

Vellykket verdenspremiere

Efter cirka 45 minutter er robotten færdig og det er tid til at slå rensdyret fra isblokken. Få minutter efter står det på gulvet med både gevirer og hals intakt.

En glad direktør kan konstatere, at teknikken virker.   

- Det kunne ikke være bedre. Det fede er, at vi hermed viser, at uanset hvilket materiale vi skal skære i, så er vi i stand til at finde en løsning, siger Anders Bundsgaard.  

I marts pakker Odico robotten i en container og drager nordpå til ishotellet for at prøve teknikken af i marken. 14 dages workshop skal give en fornemmelse af hvordan teknikken virker i Jukkasjärvi .

Oversigt

    Oversigt