Jan har været socialdemokrat i 40 år – nu presser Syrien-sagen ham helt ud til grænsen

Jan Bruun fra Svendborg er trofast socialdemokrat. Men partiets politik i sagen om de syriske flygtninge kan han slet ikke genkende.

Jan Bruun har været medlem af Socialdemokratiet i snart 40 år og betragter sig selv som en ærke-socialdemokrat. Så meget at han endda har betalt 17.000 kroner for at få sin nye bil i den helt rigtige, røde farve.

Men lige for tiden skinner den røde farve ikke helt så tydeligt for Jan Bruun. I hvert fald ikke når talen falder på sagen om de syriske flygtninge.

- Vi er gået meget, meget, meget over den grænse, der må være for almindelig anstændighed, siger Jan Bruun.

Sagen, som får svendborgenseren Jan Bruun til at kritisere Socialdemokratiet, er den socialdemokratiske folketingsgruppes politik i forhold til blandt andre børn og mødre i syriske fangelejre.

En politik, som i disse dage møder stærk kritik fra baglandet – også på Fyn.

Socialdemokratiets partiforening på Ærø har således i et brev adresseret til statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod og integrationsminister Mattias Tesfaye skrevet, at Syrien er et "retsløst, upålideligt og barbarisk terrorregime". De ærøske socialdemokrater mener derfor, at regeringen skal hente børn og mødre hjem fra fangelejre og forlænge opholdstilladelsen for de flygtninge, som i øjeblikket bor i Danmark.

I brevet går partiforeningen dermed direkte imod dens eget partis politik på området.

quote Svinehunden har lagt en lort inde i stuen, uden at nogen har lagt mærke til lugten

Jan Bruun

En lort i stuen

For socialdemokraternes politiske ordfører, Jesper Petersen, kommer kritikken ikke som en overraskelse.

- Vi er et stort parti, og det overrasker mig ikke, at der er mange forskellige holdninger til det. Det er også nogle beslutninger, som har stor betydning for nogle mennesker, og derfor er det ikke så mærkeligt, at der er følelser på spil, og at der er stor opmærksomhed omkring de her sager, siger han.

Også blandt blandt ærke socialdemokrater i Svendborg ulmer utilfredsen med partiets politik overfor flygtningene fra Syrien.

Men linjen står ikke til at rykke. Og det forstår Jan Bruun ikke.

- Poul Nyrup sagde i sin tid om Dansk Folkeparti, at ”stuerene bliver I aldrig”. Men jeg ser nu, at svinehunden har lagt en lort inde i stuen, uden at nogen har lagt mærke til lugten, siger Jan Bruun.

Derfor vil han nu have sin egen kreds, Svendborg-kredsen, til at reagere på sagen.

- Hvis ikke de selv tager initiativ til at lave et lignende brev, vil jeg foreslå det, fastslår Jan Bruun.

Deler bekymring

Den sydfynske bekymring vinder gehør i andre socialdemokratiske partiforeninger på Fyn. I Aarup deler formand Leif Rothe Rasmussen bekymringen fra Ærø.

- Hvis børnene er danske statsborgere, skal de hjem. Det handler om menneskelighed, det her. Vi skiller ikke børn fra deres forældre, så må vi finde ud af, hvad vi gør med mødrene, når vi får dem herop. Vi må løse det. Så mange er det jo heller ikke. Det er jo ikke flere hundrede mødre, siger Leif Rothe Rasmussen.

Det samme gør sig gældende i den socialdemokratiske partiforening i Vissenbjerg og Assens.

- Jeg kan sagtens sympatisere med appellen i brevet fra Ærø. Den er måske lidt bombastisk skrevet, men grundsubstansen er jeg enig i.

- Vi mener, at børnene ikke skal lægges til last for, at forældrene har gjort noget. Hvis forældrene har gjort noget, så må vi hente dem herop og lave en retsforfølgelse, som man gør med alt andet, siger Sara Emil Baaring.

Oversigt

    Oversigt