Fynsk smagsforsker vinder international pris

Professor i biofysik Ole G. Mouritsen har fundet ud af, hvorfor noget smager godt. Og det vinder han nu en pris for.

Ole G. Mouritsens passion er videnskaben bag maden, også kaldet gastrofysikken. Han har sin daglige gang som professor i biofysik ved SDU, hvor han forsker i smagsstoffer, men også i køkkener med kokke, hvor han ser sin forskning udfoldes i praksis. Han har fundet ud af, hvilke stoffer der giver anledning til en bestemt smag. Og nu hædrer den internationale kemi-virksomhed, DuPont, hans forskning.

- Vi giver prisen til de videnskabsmænd, som vi synes er de bedste indenfor vores felt. Dem vores egne videnskabsmænd ser op til. Ole G. Mouritsen får DuPont Nutrition & Health Science Medal for Excellence in Food Science for hans evne til at fremme forskning, der ikke bare er fundamental, men også kommerciel. Det er noget, kokke kan bruge i praksis, forklarer Andrew Arnold, der er kommunikationskonsulent i DuPont.

 

quote Ole G. Mouritsen

Det er en anerkendelse. Et skulderklap.

 

Prisen til Ole G. Mouritsen er på 250.000 kroner, men det er ikke pengene, der er vigtigst for forskeren.

- Det er først og fremmest en stor ære. Prisen anerkender vores grundforskning ved MEMPHYS på SDU, og det er jeg meget glad for. Det er en anerkendelse. Et skulderklap, lyder det fra en glad Ole G. Mouritsen.

DuPont giver i alt tre priser i år til videnskabsmænd, de mener har lavet fremragende forskningsarbejde, som også kan finde anvendelse inden for industrien.

- De to andre priser gives til en franskmand og amerikaner. Så jeg føler mig naturligvis meget beæret over, at den tredje pris er landet her på lille Fyn, siger forskeren.

Prisen fra DuPomt er ikke den første anerkendelse for Ole G. Mouritsen. Han har modtaget en række priser for sin forskning og forskningskommunikation, blandt andet mad+medier prisen i 2013 for akademisk madformidling og Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris i 2007.

Oversigt

    Oversigt