Fynsk uddannelse skaber job i Sydafrika

Studerende fra Sydafrika skal lære om landbrug af Dalum Landbrugsskole.

De står tidligt op, de skraber komøg ud af stalden, og køerne nyder godt af de ekstra hænder, der er i stalden.

16 studerende fra Sydafrika er flyttet den lange vej til Danmark for i 10 måneder at deltage i et forløb om dansk landbrug hos Dalum Landbrugsskole.

I Gelsted ringer uret lige før nat bliver til morgen, og de tre afrikanske kvinder Thobile Mthetwa, Andile Mdletshe og Bandile Vilakazi træder i deres overtræksbukser og tykke termojakker. Landmand Søren Hvelplund, og ikke mindst hans køer, nyder godt af den ekstra hjælp i stalden.

- De følger en normal arbejdsdag for os, hvor de kommer klokken fire om morgenen og er med til at malke køerne. De er med til at strø, fodre og se efter kalvene. De følger en ganske almindelig arbejdsdag på et landbrug, fortæller Søren Hvelplund.

Andet hold

Det er anden gang, Dalum Landbrugsskole arrangerer det 10 måneder lange forløb med Sydafrika. 13 ud af de 15 studerende fra den seneste årgang har efterfølgende fået en betydelig stilling indenfor landbrug i deres hjemland.

- Det går rigtig godt for de afrikanske elever. Langt størstedelen har fået job, de er glade for, og nogle af dem er faktisk også blevet jobskabere og har startet deres egen virksomhed, fortæller Martin Krusborg Jakobsen, der er international koordinator og underviser på Dalum Landbrugsskole.

Derfor er Bandile Vilakazi særlig forventningsfuld.

- Det er en øjenåbner og en virkelig god oplevelse for mig. Når jeg kommer hjem, vil jeg dele al den viden, jeg får her, med de andre farmere, siger hun.

 

 

Oversigt

    Oversigt