Ungdomsuddannelse: Fynske talenter favoriseres

Fra næste år vil de allerdygtigste elever på den gymnasiale erhvervsuddannelse EUX allerede efter en uge blive skilt fra og få tilbudt et særligt talentforløb gennem hele deres uddannelse.

Næste skoleår opdeler den nye gymnasiale erhvervsuddannelse, EUX, på Tietgen Business i Odense, eleverne efter både faglige og personlige kompetencer. 10 procent af de allerdygtigste elever udpeges til særlige talenthold, der kobles med virksomheder, praktikpladser og lønnede studiejobs. 

De dygtigste elever bliver skilt fra allerede efter den første uge på skolebænken og ifølge uddannelseschef på Tietgen Business, Flemming Wazar Jørgensen, handler udskillelsen ikke kun om høje karakterer, men også om energi, nysgerrighed, innovativ tænkning, ansvar og lederevner.

quote Ja, der vil være nogen, der ikke bliver fundet egnet til at være talentelev, men sådan er virkeligheden jo også

Flemming Wazar Jørgensen, uddannelseschef

- 10 og 12-taller er ikke nødvendigvis en forudsætning for at blive optaget. Vi kigger i høj grad efter personlige kompetencer, fortæller han til TV 2/FYN.

Allerede inden studiestart ansøger de kommende elever om optagelse på det særlige talentprogram, hvor eleverne hives til ansættelsessamtaler. Under samtalerne skal eleverne overbevise Tietgen Business og den udvalgte virksomhed om, hvorfor vedkommende skal optages som et særligt talent.

- Jeg er ikke nervøs for, at vi favoriserer nogle elever frem for andre. Der er en idé i nogle gange at fokusere på de elever, der gør det rigtig godt og har forudsætninger for at gøre det godt, siger Flemming Wazar Jørgensen.

- Ja, der vil være nogen, der ikke bliver fundet egnet til at være talentelev, men sådan er virkeligheden jo også.

Stærk karriere
Flemming Wazar Jørgensen afviser, at de øvrige elever kommer til at kæmpe ekstra hårdt for elevpladserne fremover.

- Der er masser af elevpladser, også til de elever, der ikke er en del af talentprogrammet. Vi giver dem et forspring, men jeg opfatter ikke forspringet som ret meget anderledes end, hvis eleverne af egen drift har skabt en god relation til en virksomhed gennem et fritidsjob, fortæller Flemming Wazar Jørgensen.

I alt vil mellem 15 og 20 elever bliver udvalgt til det særlige talentprogram inden for detail, kontor eller handel, og de vil blandt andet blive tilbudt særlige praktikophold og mentorordninger.

En række virksomheder har allerede meldt sig til talentprogrammet, blandt andet Odense Universitetshospital, Matas, H&M, Bygma og Coop.

Morten Lynge Lauridsen fra Coop ser en stor fordel ved, at de allerede på uddannelsesniveau er med til at forme fremtidens ledere til deres virksomhed.

- For os er det en enestående mulighed for at sikre, at vi også i fremtiden har dygtige medarbejdere og ledere til vores mange butikker i og omkring Odense. Når vi allerede på uddannelsesniveau kan arbejde målrettet med elevernes evner og potentiale, har eleverne de bedste betingelser for en stærk karriere, siger han.

Tietgen Business holder åbent hus lørdag 19. november fra klokken 10 til 14. Her kan nysgerrige elever høre meget mere om talentprogrammet.

Oversigt

    Oversigt