Fynsk vognmand: Bilen var normal størrelse

Fødevarestyrelsen hævder, at det var en mindre lastbil end normalt, som i sidste uge kørte grise til Tyskland. Nej, siger vognmanden.

-

Vognmanden bag svinetransporten til Tyskland i sidste uge hævder, at Fødevarestyrelsen i den forløbige undersøgelse af den skæbnesvangre transport fejlagtigt konkluderer, at lastbilen blev overlæsset, fordi den var mindre end sædvanligt. Ifølge Fødevarestyrelsen orienterede Peter Ottesens transportvirksomhed ikke myndighederne om det forhold, skriver Landbrugsavisen.
-Det er rigtigt, at det var en anden bil end sædvanligt. Men den havde den samme størrelse, siger vognmand Peter Ottosen fra Blommenslyst på Fyn. Ottesens transportvirksomhed kører cirka hver 14. dag et læs med omtrent 700 velvoksne smågrise fra Præstø til en gård omkring Passau i Sydtyskland.

I tirsdags godkendte en dyrlæge fra Fødevareregion Ringsted transporten af 639 grise fra besætningen ved Præstø. Mindre end et døgn senere blev der fundet 97 grise døde ved ankomsten i Sydtyskland.

Bedt om redegørelse
Det er ikke kun myndighederne, som er stærkt optaget af omstændighederne omkring transporten. Landbrugets top har bedt Peter Ottosen om en redegørelse af forløbet i et brev. Det træk forstår vognmanden godt.
-Det er meget forståeligt. Alle vil have besked i sagen. Vi går også og venter på, hvad de finder ud af i Tyskland. Det har været meget lukket indtil videre. Jeg har ikke kunnet få noget information, siger Peter Ottesen om informationsniveauet fra tysk politi og veterinærmyndigheder.

Indrømmer fejl
Samtidig indrømmer myndighederne at der er begået en fejl, fordi Fødevareregion Ringsted\'s dyrlæge overså, at lastbilen var mindre end sædvanlig. Det er konklusionen på Fødevarestyrelsens foreløbige undersøgelser af den dødelige dyretransport
-Det er en beklagelig fejl og har sandsynligvis været medvirkende til det meget kedelige forløb. Men om der også har været andre forhold under transporten, der spillede ind, kan vi først afgøre efter nøjere undersøgelser, udtaler Regionschef i Ringsted Per K. Christiansen i en pressemeddelse.

Før afgang fra Lynggårdens Svineproduktion i Præstø blev transporten kontrolleret af en dyrlæge fra Fødevareregion Ringsted. Dyrlægen godkendte transporten. Ved godkendelsen overså han/hun, at der var for mange dyr, fordi transporten foregik med en anden og mindre lastbil end normalt.

Fødevarestyrelsen bad chaufføren den 17. maj om lov til at transportere flere smågrise end normalt. Men da grisene var lidt større end normalt - blev antallet af tilladte grise reduceret fra de sædvanlige 700 til 639.

Oversigt

    Oversigt