I det fynske folks tjeneste

Fynske chefer flytter ikke for jobbet

Fynske topchefer og direktører gider ikke bo i de kommuner, de arbejder for. Det viser en rundspørge TV2/Fyn har foretaget.

Henrik Boesen er en af de kommunale ledere, der vælger at pendle på arbejde.

Nordfyns Kommune er en af de fynske kommuner, hvor flest af cheferne pendler på arbejde. Her vælger hele 68 procent at krydse kommunegrænsen for at komme på arbejde - og der irriterer kommunens borgmester.

- Jeg så selvfølgelig rigtig gerne, at der var flere, der boede her. Når man kører ud af kommunen når klokken er 16 hver dag, så går man jo glip af meget af det, der ellers foregår i kommunen, siger Morten Andersen til TV2/Fyn.

Tæt på familien

Ikke en eneste af kommunens fire direktører bor i nordfynske område. Men det kan man heller ikke forvente af nutidens ledere. Det mener en ekspert fra Syddansk Universitet.

- Chefer lægger vægt på, at være tæt på deres familie. Ofte er det sådan for chefer, at de ikke kan være sikre på at blive et bestemt sted. De har et karrieremønster, og der er en udskiftning på topposter, som gør, at man ikke nødvendigvis flytter derhen, hvor man får en stilling, fortæller Kurt Klaudi Klausen, der er professor ved Institut for Statskundskab.

I de otte fynske kommuner TV2/Fyn har været i kontakt med, bor mindst halvdelen af cheferne udenfor kommunen. Blandt andet af familiære hensyn.

- Jeg synes det er drastisk at hive teltpælene op og tage et barn ud af en institution for at flytte til sin arbejdsplads. Og så er vi jo også to, der bestemmer lidt om, hvor vi skal bo henne i Danmark, fortæller Henrik Boesen, der er Teknik- og Miljødirektør i Nordfyns Kommune.

Cheferne kan ikke tvinges

Det er ikke muligt for kommunerne at forlange, at cheferne skal flytte. Sådan er loven. Men hvis borgmesteren kan presse sine ansatte en anelse, så kan der være en lille gevinst at hente.

- Det har den betydning, at man sender et signal om, at der er attraktivt at bo et sted, ved at man bor der. Det kan også godt betyde at man får et lidt mere intimt kendskab til de ting der sker i lokalsamfundet, hvis man deltager i det liv der er, siger Kurt Klaudi Klausen.

Kun syv ud af 22 nordfynske ledere har valgt at bosætte sig i kommunen.