Fynske fiskere frygter dødsstødet: EU-topchef på besøg

Der skal tales fiskekvoter og frygt for, at det fynske fiskeri dør, når EU-Kommissionens topchef gæster Kerteminde fredag.

Kerteminde Kommune og fiskerne har sammen inviteret direktøren i EU-Kommissionens afdeling for fiskeriforvaltning, Bernhard Friess, til fiskerihavnen i Kerteminde. 

Besøget skyldes frygten for, at EU-Kommissionen vælger at følge de anbefalinger, som ICES (Det Internationale Havundersøglelsesråd) lægger op til. 

 

quote Hans Luunbjerg, Borgmester i Kerteminde

Det vil være dødsstødet for havnens fiskeri, og det vil ramme kommunen hårdt – ikke kun økonomisk men også kulturelt. 

Det vil nemlig kunne betyde, at torskekvoten i 2017 bliver reduceret med op til 90 procent.

- Det vil være dødsstødet for havnens fiskeri, og det vil ramme kommunen hårdt – ikke kun økonomisk men også kulturelt. Vi har i kommunen arbejdet hårdt på at bruge erhvervsfiskeriet som et brand, og det vil vi miste, hvis Kommissionen følger den biologiske rådgivning, siger borgmester Hans Luunbjerg (V).

- Jeg håber naturligvis, at besøget vil føre til, at EU-Kommissionen husker på, at det ikke kun handler om fiskebestande, men i høj grad også om mennesker, når de fastsætter næste års fiskekvoter, tilføjer Hans Luunbjerg.

 

Se dokumentaren fra Bagenkop: TV 2/FYN går tæt på fiskerne i Bagenkop, der kæmper for overlevelse. 

De lokale fiskere vil også være tilstede under besøget. Og så er Allan Buch, der repræsenterer erhvervsfiskere fra hele den vestlige del af Østersøen, klar til at fortælle EU-topchefen om konsekvenserne. 

- Fiskeriet i den vestlige Østersø vil reelt lukke ned, hvis EU skærer 90 procent af kvoten væk. Det fjerner fundamentet for fiskeriet, så der fremover ikke vil blive landet fisk rundt omkring på Fyn, langs Bælterne og i det Sydfynske Øhav. Det får voldsomme konsekvenser, siger Allan Buch.

 

Konsekvenser i Kerteminde

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt