Fynske fiskere undgik totalt forbud: Men ålen bliver fredet i tre måneder

Efter et maratonmøde om fiskekvoter er EU-ministre blandt andet enige om midlertidigt at stoppe ålefiskeri.

EU-landenes fiskeriministre er onsdag morgen blevet enige om et midlertidigt stop for fiskeri af ål under deres vandring. Samtidig skal indsatsen mod ulovligt ålefiskeri styrkes.

quote Når man ser på udgangspunktet, der var et fuldstændigt forbud, så er dette her betydeligt bedre

Karen Ellemann, minister for fiskeri og ligestilling

Det er et af resultaterne fra et næsten 48 timer langt møde, hvor EU's fiskekvoter for 2018 er blevet aftalt.

Op til mødet var der lagt op til et total forbud mod fiskeri af ål i Nordsøen og Østersøen. Det havde ramt det danske og fynske ålefiskeri hårdt.

 - Jeg er meget tilfreds med, at vi fik afværget det forslag, vi startede med til mødet. Det havde ramt fiskeriet hårdt, siger minister for fiskeri og ligestilling Karen Ellemann.

Dødsstød til fynske fiskere

Et totalt forbud ville have betydet dødsstød til bundgarnsfiskeriet, sagde Allan Buch til TV 2/Fyn mandag, da EU-landenes fiskeriministre gik i gang med forhandlingerne.

quote Men det ændrer selvfølgeligt ikke på, at lukkeperioden kommer til at have en væsentlig konsekvens for ålefiskerne

Karen Ellemann, minister for fiskeri og ligestilling

Allan Buch er både fisker og formand for Bælternes Fiskeriforening, og han vurderede, at et forbud ville have ramt mellem 15 og 20 af foreningens 55 aktive medlemmer.

- Et stop for ålefiskeri vil ramme mange erhvervsfiskere med blandet fiskeri hårdt. De kan ikke bare tage et andet sted hen og fiske noget andet, sagde Allan Buch til TV 2/Fyn mandag.

Se indslag fra 11. december. Det meste af Sejer Pedersens indkomst trækkes i land sammen med ålefangsten - men nu er det fynske bundgarnsfiskeri i fare.

Tre måneder uden ålefangst

Gennem de lange forhandlinger har Danmark fået modereret forslaget til et midlertidigt stop for fiskeri af ål i en valgfri tremåneders periode mellem september og januar, hvor ålen vandrer.

 Dermed vil de nye kvoter først få effekt for danske fiskere fra tidligst september 2018.
 
- Når man ser på udgangspunktet, der var et fuldstændigt forbud, så er dette her betydeligt bedre.

 - Men det ændrer selvfølgeligt ikke på, at lukkeperioden kommer til at have en væsentlig konsekvens for ålefiskerne, siger Karen Ellemann.

Mandagens fangst i Middelfart
Mandagens fangst i Middelfart
Foto: Mille Stilbjerg Dyhr

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, fynske Allan Buch, har skrevet en kommentar til EU's aftale. Han er ikke just tilfreds med udfaldet, selv om det totale forbud blev undgået.

- Det er en stærkt kritisabel beslutning, som ikke har noget med fornuft og fakta at gøre. 

- Vi ved, at de danske og svenske ministre har kæmpet hårdt for at sikre ålefiskeriet. Men særligt hos EU-Kommissionen er man stødt ind i en mur af uvidenhed og manglende vilje til reelt at gøre noget for at hjælpe ålen.

- Det er dybt frustrerede, at hvor vi i Danmark har gjort en stor indsats for at reducere fangsterne af ål, så er der lande, som slipper afsted med ikke at følge op på deres forpligtelser, skriver formanden for Det Kystnære Udvalg hos Danmarks Fiskeriforening, Allan Buch, ifølge Ritzau.

Foreningen vurderer, at det periodevise forbud vil mindske fiskeriet af ål med 25 procent og ramme "det danske bundgarnsfiskeri urimeligt hårdt".

Samtidig skriver foreningen, at "bundgarnsfiskeriet vil uddø", hvis beslutningen bliver fastholdt.

Ålen er truet

Der har været fokus på ålen, fordi den er truet. Karen Ellemann fortæller, det også ligger Danmark på sinde at redde ålen.

 - Vi er jo enige med intentionerne om at beskytte ålebestanden. Men jeg var meget, meget utilfreds med det grundlag og den linje, der var lagt op til mødet. 

- Forslaget var ikke balanceret. Man havde valgt fuldstændigt at undtage små ål og Middelhavet fra forbuddet.

 - Og så er der jo ikke tale om et balanceret forslag for at gøre noget for en bestand, der har det svært, siger Karen Ellemann.
 
Under forhandlingerne, der beskrives som hårde, fik Danmark god støtte fra blandt andet Sverige, fortæller ministeren.

 - Vi har knoklet, og resultat er, at der ikke kommer dette her fuldstændige stop, siger Karen Ellemann.

Oversigt

    Oversigt