Fynske kommuner presses af flygtninge

Der er ikke penge nok til de øvrige velfærdsopgaver, når der også skal betales for den øgede flygtningestrøm, lyder det fra flere fynske borgmestre

Flere fynske kommuner er nu så pressede af et stigende antal flygtninge, at borgmestrene for første gang taler om, at det kan blive nødvendigt at skære i børnepasning, ældrepleje eller anden kernevelfærd, hvis staten ikke dækker udgifterne.

- Det handler om rettidig omhu. Når vi kigger på vores budget på for 2016, kan vi se, at det ikke hænger sammen med de stigende omkostninger på området, og det er vi nødt til at gøre opmærksom på. Lige så snart de er færdige på asylområdet, kommer de ud som flygtninge i kommunerne, og det er der ikke taget højde for. Opgaven står lige rundt om hjørnet for os, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Christian Thygesen (V).

Kommunen har beregnet, at den i 2015 manglede godt to millioner kroner for at få dækket udgifterne. I år bliver minusset på mindst 15 millioner kroner, og det er beregnet, før kommunen for få uger siden fik øget flygtningekvoten fra 194 til 256 flygtninge.

Borgmesteren understreger, at flygtningene er en velfærdsopgave på linje med alle andre, og at det er vigtigt, at flygtningene behandles anstændigt:

- Når nu vi har budt dem inden for, må vi også sikre, at de har den velfærd, som vi fra statslig side har besluttet, at de skal have.

Hvis ikke der kommer flere penge, vil det ramme andre områder.

- Det er ganske åbenbart, at hvis der ikke kommer flere penge til området, må vi tage pengene et andet sted fra, forklarer han.

I Nyborg Kommune er borgmester Kenneth Muhs (V) også bekymret for kommunens velfærdsydelser. Kommunen har bl.a. måttet øge antallet af modtageklasser fra to til otte pga. de familiesammenføringer, der følger med flygtningene, uden at de af den grund har fået flere penge til opgaven.

- Vi står med en udfordring, der bliver større og større. Vi får flere flygtninge, og det presser vores integrationsindsats. Prognoserne for 2016 viser, at der kommer flere flygtninge, og der er vi nødt til at have økonomien med, hvis vi skal kunne løse opgaven, siger Kenneth Muhs.  

I dag mødes landets borgmestre til Kommunernes Landsforenings kommunaløkonomiske topmøde i Aalborg, hvor også finansminister Claus Hjort (V) deltager.  Finansministeren har imidlertid ifølge DR Nyheder allerede på forhånd afvist at bevilge flere penge før tidligst til sommer.

- Vi forhandler ikke økonomi flere gange om året, siger Claus Hjort Frederiksen med henvisning til, at der først til sommer skal forhandles om en ny kommuneaftale.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, erklærer sig meget skuffet over finansministeren, da der i kommuneaftalen fra i sommer er indføjet en passus om, at man på integrationsområdet vil lave et økonomisk "eftersyn" senest i januar 2016.

- Vi går da ud fra, at når vi laver en aftale, så står vi ved den. Det med, at man ikke kan lave økonomiforhandlinger på andre tidspunkter, passer jo ikke, siger han til DR:

- Vi skal jo bruge pengene nu - ikke først senere i år.

KL vurderer, at landets 98 kommuner mangler mellem to og tre milliarder kroner for at løfte opgaven med at modtage de mange tusinde flygtninge. I lighed med de to fynske borgmestre forudser Martin Damm besparelser på skoler, ældre og anden velfærd, hvis ikke finansministeren kommer med flere penge.

Oversigt

    Oversigt