Fynske landmænd får del i 150 millioner euro

Fynske frugt- og grøntproducenter, der har tabt penge på VTEC-bakterien, får nu økonomisk kompensation fra EU.

Der er hjælp på vej til de landmænd, der er blevet ramt økonomisk af VTEC-bakteriekrisen.

EU-Kommissionen vil nemlig bede medlemsstaterne om at afsætte 150 millioner euro til landmænd, hvis salg er faldet på grund af krisen. Det svarer til knap 1,2 milliarder danske kroner.

Det var ventet, at EU-Kommissionen ville foreslå udbetaling af krisehjælp til de europæiske landmænd, hvis salg har været dalende på grund af udbruddet i Tyskland.

Forslaget om kompensation blev diskuteret på et ekstraordinært møde tirsdag i Luxembourg mellem EU-landenes landbrugs- og fødevareministre.

- Vi har set et fald i forbruget i hele Europa. Det er en europæisk krise, så vi har virkelig brug for en europæisk løsning, sagde Roger Waite, talsmand for EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos, forud for mødet.

Det er primært agurkeproducenter, der har mistet penge på europæernes frygt for den farlige tarmbakterie.

I Danmark alene har agurkesalget den seneste uge været nede på 50 procent af det normale, og samlet set er agurkeavlernes indkomst for 2011 allerede halveret.

Også spanske grøntsagsproducenter har været hårdt ramt, fordi de tyske myndigheder i første omgang mistænkte spanske agurker for at være skyld i VTEC-udbruddet. På den baggrund overvejer de spanske myndigheder at lægge sag an mod Tyskland.

Over 2200 tyskere er smittet med bakterien, mens 20 danskere er blevet ramt. Dødstallet i Tyskland er ifølge nyhedsbureauet AFP nu oppe på mindst 23, mens også en enkelt svensker er bukket under for bakterien.

De fleste er blevet smittet i Nordtyskland, hvor bønnespirer fra en økologisk gård er under mistanke for at være smittekilden.

Indtil videre er alle prøver fra gården dog kommet tilbage uden spor af VTEC-bakterien, og det er meget sandsynligt, at smittekilden aldrig bliver endeligt bekræftet, lyder det fra Statens Serum Institut.

Bakterien er nemlig ikke til at spore, hvis den ikke længere er i udbrud.

Oversigt

    Oversigt