I det fynske folks tjeneste

Fynske landmænd frygter gasledning: - Vi får problemer

Fynske landmænd er bekymret for konsekvenserne ved nedgravningen af gasledningen Baltic Pipe. Det kan betyde problemer med vand og komme til at blive dyrt, lyder det fra landmænd til et stormøde i Vissenbjerg.

00:22

Landmand Niels Hauge Mikkelsen fra Ejby frygter for sine markers fremtid, når gasledningen Baltic Pipe ifølge Energinets planer skal gå tværs hen over hans jord.

Landmand Niels Hauge Mikkelsen fra Ejby frygter for sine markers fremtid, når gasledningen Baltic Pipe ifølge Energinets planer skal gå tværs hen over hans jord. 

Og han er ikke den eneste landmand, der bekymrer sig. Flere landmænd var nemlig samlet torsdag aften i Vissenbjerg med ikke bare erhvervet tilfælles. De frygter alle for konsekvenserne af gasledningen, der skal graves ned tværs over Fyn for at forbinde de norske gasfelter med Polen.

Læs også Her er, hvad du skal vide om gasledningen Baltic Pipe

- Ude ved os har vi rigtig mange store hovedrør, som ligger i jorden. Den nye gasledning kommer til at krydse rigtig mange steder, hvor den kommer til at kappe i gennem, fortæller Niels Hauge Mikkelsen, da TV 2/ Fyn var med til mødet i Vissenbjerg. 

- Vi får problemer med vandet. Højderne passer lige med, at hvis den var gravet en meter dybere ned, så kunne vi måske lige have klaret den. Men lige nøjagtig der, hvor den skal ligge, der går det altså ikke. 

Skal i så have et helt nyt vandingsanlæg etableret?

- Ja. Vi arbejder meget med klimasikring af jorden, fordi vi får de her store regnmængder. Og så hjælper det her jo ikke på sagen, at vi får skåret det igennem på kryds og på tværs, svarer landmanden fra Ejby. 

Og så hjælper det her jo ikke på sagen, at vi får skåret det igennem på kryds og på tværs

Niels Hauge Mikkelsen, landmand fra Ejby

En dyr affære

Landmændene frygter mest af alt, at deres ejendomsret vil blive krænket. I disse sager taler man om et gæsteprincip, som betyder, at grundejeren, altså den, der har landbruget eller huset, der hvor gasledningen skal graves ned, de bevarer retten til at bestemme over deres areal. 

Et eksempel på det kan være, at en landmand vil bygge en ny stor lade. Det har han ret til. Men hvis den bliver bygget så stor, at den ligger for tæt på gasledningen, og gasledningen skal flyttes, så er en del af gæsteprincippet, at det er ledningsejeren, der betaler flytningen.

Læs også Ødelægger sårbar natur: Kommuner ønsker gasrørledning flyttet

Princippet har Energinet ifølge Centrovice, som en rådgivningsvirksomhed for landbrug, altså ikke nogle intentioner om at imødekomme. 

- Vi får pålagt en byrde med at have et rør igennem vores jord, og skal så have kompensation for det. Hvis man så i fremtiden kommer til at ligge by nært og skal ekspropiere til by, så kan det ikke lade sig gøre, fordi man har den ledning liggende, uden at den bliver flyttet, fortæller Torben Povlsen, der er formand for Centrovice og fortsætter: 

- Og der snakker vi mange penge. Vi snakker 18-20-24-25 millioner kroner per kilometer for at flytte den gasledning. Og det skal da selvfølgelig være dem, der har gasledninger, der skal betale for det. Det er jo også dem, der har indtjenningen på at flytte gassen. 

LIDT OM GASLEDNINGEN

Baltic Pipe er navnet på en ny gasledning, der skal sende gas gennem Danmark fra Norges gasfelter og til Polen. Den nye gasledning er et samarbejde mellem det danske statslige selskab Energinet og det polske selskab Gaz-System S.A.
Polens energiforsyning er truet, fordi Polen på nuværende tidspunkt er afhængig af gas fra det russiske selskab Gazprom. Det betyder, at Polen kan blive presset politisk af Rusland, og det ønsker hverken Polen, Danmark eller EU.
Flere steder kan en ældre gasrørledning bruges, men over hele Fyn skal der etableres nye rør, da den eksisterende forbindelse ikke er stor og kraftig nok til at transportere de ti milliarder kubikmeter gas om året, som Baltic Pipe skal gøre. Den nuværende gasrørledning kan kun transportere 2,5 milliarder kubikmeter gas.
På Fyn skal der anlægges næsten 80 kilometer nye gasrør i jorden. Gasledningen bliver 80 centimeter tyk. 
Byer og landområder i seks fynske kommuner påvirkes af de nye gasrør. Middelfart, Assens, Odense, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg.

Se hele interviewet med landmand Niels Hauge Mikkelsen fra Ejby og Torben Povlsen, der er formand for Centrovice her under:

03:16

Som TV 2/Fyn tidligere har fortalt skal den stærkt omdiskuterede gasledning i følge planen graves ned her over en strækning på 80 kilometer på Fyn. Den skal transportere gas fra Nordsøen til Polen. Det har skabt kritik fra flere sider.

Luk video