Fynske landmænd taber stort på våd sommer

Det har været den vådeste sommer i 30 år, og de fynske landmænd taber op mod 30 procent af den normale indtjening på ikke at få resten af kornet i hus.

Det er ved at være sidste udkald for at få det uhøstede korn på de fynske marker høstet, og det lader til, at det bliver svært. Landmændenenes rådgivning Centrovice kan nu danne sig et overblik over landmændenes tab.

- Min vurdering er, at de taber 200 millioner kroner, og det svarer til cirka 15 procent af et normalt udbytte. Og for de værste kan det være helt op til 30 procent, siger Leif Hagelskjær, rådgivningschef for Centrovice til TV 2/FYN.

Knud Rabølle Knudsen fra Rudkøbing er en af de landmænd, der mangler at få høsten i hus. Der står stadig 30 hektar uhøstet hvede på hans mark.

- Det er frygteligt at se på, at det bare ligger der, når vi har ofret tid, penge og gødning, og så gror det hele bare ned i jorden, siger Knud Rabølle Knudsen.

Det økonomiske tab rammer især landmænd med korn, og det skyldes ifølge den fynske landbrugsrådgivning Centrovice flere faktorer. Dels er der store omkostninger forbundet med at få tørret det våde korn, dels et udbyttetab på grund af korn, der spirer, og så er der den kendsgerning, at mejetærskerne ikke kan komme frem på markerne, der er for våde og mudrede.

Knud Rabølle Knudsen håber stadig, at han kan få høstet bare en smule af sine resterende 30 hektar korn, men hvis det ikke lykkes, mister han imellem 200.000 og 300.000 kroner.

- Men det kan jo ikke hjælpe at sætte sig ned. Nu må vi forsøge at lave en knaldgod afgrøde, så vi kan få lavet en god høst næste år, siger den sydfynske landmand.

Oversigt

    Oversigt