I det fynske folks tjeneste

Fynske roboteksperter vinder international pris

Robotten kan bruges til engelskundervisning af mindre børn. Nu har de odenseanske iværksættere vundet eftertragtet pris og 100.000 euro.

02:01

Se, hvordan robotten virker. Den er designet til mindre børn. Video: TV 2

Tre fynske iværksættere har vundet en fornem pris for deres robot. Robotten kan bruges i undervisningen af mindre børn.

Foran 200 konkurrenter hev de tre odenseanere fra Kubo Robot den eftertragtede pris hjem ved Europas største teknologimesse, Web Summit, der fandt sted i Portugal i weekenden.

- At vi skulle have stået til sidst i finalen, havde vi ikke forventet, siger medstifter Tommy Schou Lund Otzen til TV 2.

744.000 kroner i lommen

Med prisen følger også 100.000 euro eller cirka 744.000 danske kroner, så iværksætterne kan investere i deres virksomhed. 

Læs også Fynsk robot skal lære små børn at programmere

Deres robot fungerer på den måde, at man kan lægge nogle farvede brikker på bordet og køre robotten hen over. De farvede brikker har alle indkodet oplysninger, som robotten reagerer på.

- Normalt sidder man på en computer eller en tablet og programmerer. Det, vi har gjort, er at trække det ud af computeren eller tabletten og lagt det ned på bordet, fortæller medstifter Rasmus Lindholm.

Sådan virker robotten

Robotten er derfor oplagt til engelskundervisning i de tidlige klasser i folkeskolen.

- Når du har symbolet ”hus”, skal de lære at stave til ”house”. Hvis der er sat et A ind i stedet for O, gør Kubo det, at den kører over alle bogstaverne. Når den rammer et bogstav, der er forkert, kører den ud til siden og lyser rødt, så børnene kan se, at det er lige præcis dette bogstav, de skal ændre, siger Tommy Schou Lund Otzen.

Når den rammer et bogstav, der er forkert, kører den ud til siden og lyser rødt.

Tommy Schou Lund Otzen

Iværksætterne er netop rejst til San Francisco i Californien, hvor de blandt andet skal besøge Silicon Valley, der er verdens største højteknologiklynge.

- Vi glæder os helt vildt. Vi skal møde en masse spændende virksomheder og mennesker, så det bliver enormt fedt, siger Daniel Lindegaard.

De tre iværksættere er netop rejst til Silicon Valley. Foto: TV 2

Syvårig dreng: Det er sjovt

Til januar skal de første 50 robotter afprøves i danske folkeskoler, og noget tyder på, at de fynske iværksættere har fat i noget af det rigtige.

Syvårige Hugo-Sander Voss fra Lyngby har prøvet robotten.

- Den kører og lyser i alle mulige farver. Det, synes jeg, er sjovt. Det tror jeg godt, at min klasse kunne have brug for, siger Hugo-Sander Voss.

Det har taget to år at udvikle robotten.