Fynske S-politikere raser over regeringen

Flere fynske topsocialdemokrater langer nu hårdt ud efter regeringen. Den begår løftebrud og foretager en direkte fjendtlig handling ved at trække tæppet væk under akutfunktionen i Svendborg, lyder kritikken fra egne rækker.

Det fortæller TV 2/FYN.

Kritikken kommer efter, at sundhedsminister Astrid Krag (SF) har svaret på et brev til formanden for Region Syddanmark, Carl Holst (V). Heri skriver ministeren, at regionen mister penge til at bygge et nyt universitetshospital i Odense, hvis den vælger at bevare akutfunktionen i Svendborg.
- Det er ikke godt, og jeg er skuffet. Det er et brud på det klare tilsagn, der blev givet inden valget fra Socialdemokraterne og SF. Det var klart formuleret, siger Svendborgs borgmester, Curt Sørensen (S) til TV 2/FYN.

- En fjendtlig handling

Flere socialdemokrater fortæller, at regeringen med udmeldingen reelt lægger en fuldt udbygget akutfunktion på Sydfyn i graven. Hverken Venstre eller Socialdemokraterne i regionsrådet vil nemlig stemme for sådan en løsning, hvor der bliver skåret i bevillingen på 6,3 milliarder kroner til det nye universitetshospital i Odense, hvis akutfunktionen i Svendborg skal bevares.
- Jeg havde forventet et venligsindet brev fra Astrid Krag. Det her er en direkte fjendtlig handling, og akutfunktionen får dødsstødet, siger næstformanden i Region Syddanmark, socialdemokraten Poul-Erik Svendsen.

Socialdemokraten Niels Christian Nielsen havde bevarelsen af akutfunktionen som sin mærkesag i folketingsvalgkampen. Han er nu stærkt kritisk overfor sit eget partis ageren efter valget.
- Jeg har det rigtig skidt med det, og det er et klokkeklart vælgerløftebrud, fortæller han til TV 2/FYN.

Sundhedsministerens brev går stik imod ministeren for by, bolig og landdistrikter udkantsminister socialdemokraten Carsten Hansens, skriftlige løfte i valgkampen om, at en socialdemokratisk-ledet regering ville bevare akutfunktionen i Svendborg. Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og SFs formand, udenrigsminister Villy Søvndal, erklærede, at akutfunktionen ville blive bevaret.
- Det er noget politisk biks, og jeg er også skuffet. Jeg advarede mod at love det. Man har lovet mange ting før valget, der ikke bliver til noget.
Det er ikke en måde at føre politik på, siger det mangeårige, nu tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem, Niels Sindal, til TV 2/FYN.

Helle Thorning-Schmidt må på banen

Carsten Hansen havde mandag følgende kommentar til sagen:
- Sundhedsministeriet har i dag i et brev til Region Syddanmark oplyst, at regionsrådet kan træffe en ny beslutning om at placere en akutmodtagelse i Svendborg. Det er altså op til regionsrådet at beslutte, om der skal etableres to akutfunktioner på Fyn, udtaler han.

Men det er ikke nok for Niels Christian Nielsen:
- Carsten Hansen, Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal må på banen. Vi har et flertal for det her, og det handler altså ikke om, hvorvidt vi 90 mandater eller ej, siger han.

Poul Erik Svendsen betegner handlingen for en "dummebøde", fordi regionen mister penge til det nye hospital, hvis den vælger at bevare akutfunktionen. Og Niels Christian Nielsen er ikke i tvivl om, at der var lovet penge til begge dele - det var dét, han selv førte valgkamp på.
- Man har ikke stillet krav om, at det ene var betinget af det andet. Det har man overhovedet ikke sagt, forklarer socialdemokraten.

- Det sidste ord er ikke sagt

Hans Stavnsager, der stillede op for Socialdemokraterne i Faaborg-Midtfyn- og Ærø-kredsen ved folketingsvalget, siger, at "det sidste ord ikke er sagt i denne sag".
- Det er skuffende og overraskende. Det var et klart bud fra Socialdemokraterne og SF i valgkampen, siger han om Astrid Krags udmelding.

Akutfunktionens fremtid har i flere år været et hedt politisk emne på Fyn, og den forhenværende regerings planer om at lukke den førte til massive borgerprotester i det sydfynske.

Oversigt

    Oversigt