Fynske slagtesvin på vej ud

Lukningen af Danish Crowns slagteri i Faaborg er seneste led i en generel udvikling væk fra avl af slagtesvin over til eksport af levende grise.

Når Danish Crown slagteriet i Faaborg lukker, så er det 28. gang på 8 år, at slagterigiganten foretager en lukning.

En del af forklaringen skal findes hos svineproducenterne

I 2007 blev der slagtet 21,4 millioner svin herhjemme mens 5 millioner svin blev eksporteteret til udlandet

Men i dag - ja der bliver der leveret færre svin til slagterierne

Sidste år blev der slagtet omkring 18,9 millioner svin - et fald på 2,5 millioner i forhold til 2007

Eksporten derimod er fordoblet til 9,9 millioner

Savner politisk opbakning

Svineproducent og medlem af bestyrelsen for Centrovice, Henrik Kildegaard i Ringe, mener, at det er i 11. time for dansk og dermed fynsk produktion af slagtesvin og de arbejdspladser, der følger med.

- Hvis ikke der sker noget nu, så er der stort set ikke produktion af slagtesvin om fem til syv år, siger han.

Han savner bred politisk opbakning, der viser, at man vil avl af slagtesvin:

- Der er støtteordninger til byggeri af svinestalde, men det er mere støtte til miljøet end til svineavl. Selvfølgelig er miljøet vigtigt, men vi har gjort rigtigt meget på det område, og det er på tide at tænke anderledes, siger Henrik Kildegaard.

Han opfordrer til at se på, hvordan nabolandene bærer sig ad.

Sverige og Tyskland har lempeligere moms-regler og betydeligt lavere lønninger, som dansk landbrug ikke kan konkurrere med.

Til gengæld aftager de meget gerne levende, danske grise, som giver en bedre pris end slagtesvin, hvilket er forklaringen på, at eksporten boomer.

Alt i alt gør det, at der stort set ikke bliver investeret i svinestalde herhjemme.

- Vi mangler politiske signaler, der gør, at vi tør investere. Det er trods alt en investering for 20 år, siger Hnerik Kildegaard.

Oversigt

    Oversigt