Fynske studerende på gaden mod besparelser: Vi vil ikke skæres ned

Flere hundrede studerende var mødt op til demonstration i Odense centrum torsdag eftermiddags. De ville ikke finde sig i nedskæringer på deres uddannelser.

Flere hundrede studerende og undervisere indtog torsdag eftermiddag Odense centrum i en protestaktion mod nedskæringer på uddannelser. 

Det er særligt det omstridte omprioriteringsbidrag, der har fået en del kritik med på vejen fra de studerende. Ordningen betyder, at uddannelserne bliver beskåret med to procent om året.

Det er tredje år i træk, at Uddannelsesalliancen, der består af 40 organisationer og forbund, kalder til demonstration i de fire danske storbyer.  

Demonstrationen startede i dag klokken kvart i fire med lidt musik på Amfipladsen i Odense centrum. Der var mødt rigtig mange op, og opbakningen var stor blandt de fynske studerende, der blandt andet kom fra Svendborg og mange andre byer omkring på Fyn. 

Hele demonstrationen startede med musik, som blev efterfulgt af lidt mere alvorlige indslag. Helene Glundholt fra Erhvervsskolernes Elev Organisation skulle blandt andet holde talen, der åbnede demonstrationen.

Men det var ikke kun de studerende, der var repræsenteret under protesten.

Også Jeppe Kragelund fra Gymnasieskolernes Lærerforening var med på Amfiscenen. Han skulle ligesom flere andre talere sige nogle ord på talerstolen over for de mange, der var mødt op. 

Demonstrationen gik efter et par taler på Amfiscenen videre i samlet flok til Flakhaven, hvor Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, var den sidste taler. 

Derefter spillede bandet Holmen Hustlers lidt musik for de mange hundrede fremmødte. 

Studerende har ikke set penge

De studerende var ikke i tvivl om, at det var en vigtig sag, de kæmpede for i dag, og at besparelserne ville komme til at få konsekvenser for dem og deres uddannelse i fremtiden. 

quote Vi har ikke set de penge 

Helene Glundholt, Erhvervsskolernes Elev Organisation

- Vi kommer til at spare på vores undervisning. Vi kommer til at spare ude i værkstederne på de redskaber, vi skal have for at fuldføre vores uddannelse. Og vi kommer til at fyre lærer. 

Lars Løkke Rasmussen understregede i sin åbningstale til Folketingets åbning i tirsdags, at der bliver brugt flere penge på uddannelse end nogensinde. Men de penge, havde Helene Glundholt ikke så noget til. 

- Vi har ikke set de penge, siger hun til TV 2/Fyn og fortsætter:

- Vi ønsker ikke længere at se til, mens de smider en pulje i, og så fratager de os den igen, og ikke selv kan finde ud af, hvornår de vil investere i vores uddannelse, og hvornår de ikke vil. 

Hun håber og tror på, at politikerne vil lytte til de danske studerende, når de nu demonstrerer på den her måde. 

Under demonstrationen blev demonstranterne ved med at gentage kampråbet:

- Vi er Danmarks fremtid, vi vil ikke skæres ned.

I løbet af dagen har studerende nedlagt undervisningen på enkelte gymnasier rundt omkring i landet.

Torsdag var der demonstrationer København, Aarhus, Aalborg Rønne og her på Fyn i Odense. Unge fra en lang række uddannelsesinstiutioner var samlet for at gøre opmærksom på deres utilfredshed med milliardbesparelser.

Oversigt

    Oversigt