Fynske virksomheder forventer boom i eksporten

Eksporten vil i år vokse mere end dobbelt så meget som i de foregående to år, forudser DI-prognose. Fynske virksomheder forventer også vækst.

Danske virksomheder styrer mod det bedste år på eksportmarkederne siden 2011. Sådan lyder det i en ny prognose fra interesseorganisationen Dansk industri (DI), skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

Det er en udvikling, som de nikker genkendende til hos designmøbelfabrikken Carl Hansen & Søn i Gelsted.

- Vi fortsætter med at gro, også på eksportmarkedet. Vi groede sidste år omkring 17-18 procent i alt, og det ser godt ud for i år. Så jeg tror, at det bliver et godt år, siger direktør Knud Erik Hansen fra Carl Hansen & Søn.

quote Vi fortsætter med at gro, også på eksportmarkedet

Direktør Knud Erik Hansen, Carl Hansen & Søn

DI venter en vækst i eksporten af varer og tjenester på 4,5 procent i 2017. Det er omtrent dobbelt så meget som i regeringens nuværende skøn og langt over vækstraten på omtrent 1,7 procent de foregående to år.

- Væksten på især vores nære eksportmarkeder ser bedre ud end forventet for bare tre måneder siden. Det er både varer og tjenester, der trækker afgørende frem, siger Allan Sørensen, chefkonsulent i DI til Ritzau.

Et løft til eksporten kan ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, give mere økonomisk vækst og sende vores overskud på betalingsbalancen op blandt de allerstørste i verden. Medvinden vil også forstærke manglen på hænder i dele af arbejdsmarkedet.

Væksten i omsætning og eksport er afgørende

For virksomheden Carl Hansen & Søn er væksten i omsætning og eksport afgørende.

- Det betyder meget, fordi vi skal gro. Vi er jo en typisk dansk virksomhed, der er ude på de store eksportmarkeder, og der er vi uendelige små i forhold til mange af de rigtigt store møbelfarbikker. Så for at vi kan klare os, så skal vi gro. Vi har en klar vækststrategi for de næste tre år, og der vil vi være væsentligt større end i dag, siger direktør Knud Erik Hansen fra Carl Hansen & Søn.

quote For at vi kan klare os, så skal vi gro.

Direktør Knud Erik Hansen, Carl Hansen & Søn

Omkring 775.000 job afhænger ifølge DI af virksomhedernes salg til udlandet.

- Eksporten har skuffet meget de seneste år. Vi er dog meget optimistiske for 2017, siger Las Olsen til Ritzau.

Han mener, at en eksportvækst på fem procent i år "slet ikke er urealistisk". Udviklingen hjælpes ifølge Las Olsen og DI blandt andet af valgsejre til EU-positive kandidater i Frankrig og Holland. Sejre, der har skabt mere ro om eurosamarbejdet.

 

Oversigt

    Oversigt