Fynskfødte Trine Dyrholm tager internationale priser

Trine Dyrholm modtager Göteborg Film Festivals første skuespillerpris. "Dronningen" vinder også ved Sundance.

Det har været en hektisk og god uge for holdet bag den danske film "Dronningen".

Filmen er rendt med fire priser ved internationale filmfestivaler og har fået premiere på den prestigefyldte amerikanske filmfestival Sundance.

"Dronningen" fik efter premieren store roser fra anmeldelser i store filmmagasiner i verden. Det blev også til en enkelt pris på Sundance Film Festival.

Filmen løb med "Audience Award: World Cinema Dramatic", der er publikumsprisen på Sundance.

Trine Dyrholm, der spiller hovedrollen i "Dronningen", var i Göteborg lørdag aften, hvor hun kom på scenen.

Den fynskfødte skuespiller modtog den nystiftede "Dragon Award Bedste Skuespillerpræstation" ved Göteborg Film Festival.

Det er første gang, at prisen uddeles. Den uddeles på tværs af køn.

Hovedpersonen Trine Dyrholm fortæller, at ugen har været vild, og at aftenen lige skal synke ind.

- Vi er helt vildt overvældede over, hvor vanvittig en aften og nat det var. Det var rigtig dejligt. Der går lige lidt tid, inden man forstår det, siger Trine Dyrholm.

Filmen fik også hovedprisen ved festivalen, "Dragon Award Bedste Nordiske Film". Her var instruktøren May el-Toukhy på scenen for at modtage prisen og pengepræmien på en million svenske kroner.

Juryens var da også klar med fine ord omkring filmen:

- Vinderen er en film med mange lag, som udfordrer vores forestillinger om de moralske og seksuelle kræfter, som findes i en tilsyneladende velfungerende familie, lød det i motiveringen til prisen.

- Den tager os med ned i kaninhullet, hvor vores skjulte længsler bor og afslører karaktererne i al deres mørke kompleksitet.

Filmen løb også med "Publikumsprisen" ved Göteborg Film Festival. Og netop spredningen af priserne glæder Trine Dyrholm sig over.

- Det er både kunstnerisk anerkendelse, men også anerkendelse fra publikum. Det er vi vanvittigt stolte over, siger hun.

 

 

Fakta om Trine Dyrholm

 

 

Fakta om "Dronningen"

Oversigt

    Oversigt