Gældsbombe truer landbruget

En gældsbombe truer fynsk landbrug. Stort set alle lån, der er optaget de senere år af landmænd, er variable rentelån. Derfor risikerer landmændene at få en gigantisk økonomisk lussing, hvis renten stiger.

- Den store gæld er en tikkende bombe under fynsk landbrug, og bomben eksploderer, hvis vi får rentestigninger uden at prisen på vores produkter stiger, siger formanden for landboforeningen Centrovice, Niels Rasmussen.

Kurt Landtved fra Nordfyn har 300 køer og er en af de fynske landmænd, der stort set kun har lån med variabel rente.

- Det er fordi, at det er så billigt som det er. Det koster kassen at omlægge lånene til fastforrentede, siger Kurt Landtved.
En rentestigning på fx 1-2 %-point vil få store konsekvenser.

- Det vil gøre ondt og betyde et par hundrede tusinde kroner i ekstra udgifter hvert år, lyder det fra Kurt Landtved.

Farlig cocktail

De fleste landmænd har ikke tjent penge de sidste par år og har derfor ikke overskud til selv at kunne betale de ekstra udgifter som en rentestigning fører med sig.

- Tiderne skifter nu er jeg bange for, og så løber vi ind i kombinationen med dårlig indtjening og stor risiko i finansieringen, og det er en dårlig cocktail, siger formanden for landboforeningen Centrovice, Niels Rasmussen.

Flex-lånene er en tikkende bombe under landbruget. Det vurderer både landbrugsorganisationerne og direktøren for landbrugets realkreditfond DLR.

- Hvis der kommer en rentestigning, vil flere landmænd være nødt til og bede om gældssanering, eller går direkte på tvangsauktion. Det er uomtvisteligt, siger Bent Andersen fra DLR.

Og det er da også de tanker, der der rører sig hos Kurt Landtved.

- Jeg kunne godt tænke mig at lægge nogle af mine korte lån om til 5-årige lån inden for det næste år, siger Kurt Landtved.

Oversigt

    Oversigt