Galschiøts isbjørnehær lander på Pinds bord

Enhedslisten kræver svar på, hvorfor politiet stoppede fynsk kunstners happening under Folkemødet på Bornholm.

Under Folkemødet på Bornholm stoppede politiet den odenseanske kunstner Jens Galschiøts såkaldte isbjørnehær. Isbjørnehæren var en happening under Galschiøts ledelse, hvor 10 efterskoleelever fra Faxehus havde iført sig isbjørnekostumer. Isbjørnene blev stoppet og fik deres cpr-numre registreret af politiet, der forbød dem at gå videre.

Den episode har nu fået Enhedslistens retsordfører Rune Lund til at rejse to spørgsmål over for justitsminister Søren Pind (V).

- Det skal være sådan, at man er sikker på, at politiet ikke kommer og stopper en, når man laver en sjov happening, der sætter fokus på en superrelevant problemstilling som de truende klimaforandringer, lyder det fra Rune Lund, der forventer en tilkendegivelse fra Søren Pind om, at politiet ikke kan gøre, som de gjorde. 

- Vi må have helt klart svar på, om maskeringsforbuddet kan begrænse ytringsfriheden og forsamlingsfriheden på den her måde. Hvis det er tilfældet, har vi et alvorligt problem, udtaler Rune Lund.

- I modsat fald skal vi omgående have lavet de relevante ændringer af lovgivningen, lyder det videre fra retsordføreren, der har stillet de følgende to spørgsmål. 

- Vil ministeren redegøre for, om maskeforbuddet altid kan håndhæves undtagelsesfrit i forbindelse med forsamlinger og om forbuddet er i overensstemmelse med forsamlingsfriheden såfremt maskeringen har et særligt formål i forhold til en forsamlings meningstilkendegivelse?

- Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med forsamlingsfriheden, at efterskoleelever fik forbud mod at gennemføre en politisk manifestation iført isbjørnekostymer?

Politiet greb ind, da betjentene vurderede, at det isbjørnemaskerne var en overtrædelse af straffelovens maskeforbud. Denne gælder i forbindelse med blandt andet forsamlinger og optog for at undgå, at demonstranter ikke kan identificeres, hvis situationen udvikler sig til voldeligt.

Efterskoleeleverne fik derefter besked på, at de skulle tage isbjørnehovederne af, så de ikke længere var maskerede og måtte gå i optog uden hoveder.

Senere gav politiet lov til, at happeningen kunne gennemføres med hoveder på, men der mente Galschiøt ikke længere, at det var relevant.

- Det er ret grotesk, at politiet vælger folkemødet, der jo netop omhandler ytringsfrihed og demokratiske diskussioner til at begrænse de kunstneriske ytringsfriheder. Det skuffer mig i øvrigt, at folkemødets ledelse som tilsyneladende var bekendt med, at politiet ville håndhæve maskeringsforbuddet for isbjørnene, ikke har kæmpet mere for ytringsfriheden og den kunstneriske frihed, men blindt accepterer at politiet udstede maskeringsforbud, udtalte Jens Galschiøt dengang.

Oversigt

    Oversigt