Gammel cykelfabrik suger iværksættere til sig

Onsdag rykker 32 iværksættere ind i den gamle SCO-cykelfabrik i Kochsgade i Odense. De moderne kontorfællesskab for iværksættere er en stigende tendens i Danmark.

For 60 år siden rullede der hver dag nysmurte og skinnende odenseanske cykler ud af den røde murstensfabrik i Kochsgade 31 i Odense. Cyklerne var mærket Smith & Co., der senere blev omdøbt til SCO cykler.

Cykelfabrikken blev med sine 15.000 kvadratmeter en af byens største fabriksbygninger, da den åbnede tilbage i 1916. Fabriksbygningen var i mange år rammen for nytænkning og udvikling af de fynske kvalitets cykler, der blev solgt i hele landet.

Smith & Co. på Kochsgade 31 i Odense.
Smith & Co. på Kochsgade 31 i Odense.
Foto: arkiv

Nu er fabriksbygningen igen blevet centrum for fynsk nytænkning og iværksætteri. Onsdag rykker de første iværksættere ind i det nye kontorfællesskab på anden sal i den gamle cykelfabrik.

Inspirerende og kreative kontorfællesskaber for iværksættere
Virksomheden Coworking Odense står bag det nye kontorfællesskab for mindre virksomheder og iværksættere.

quote Vi tror, at mange iværksættere finder styrken i, at de kan sparre med andre, der ikke nødvendigvis laver det samme, som de selv gør.

Kenneth Danielsen, medstifter, Coworking Odense.

Ideen bag iværksætter-fællesskabet er at give Fyns iværksættere et fællesskab med andre virksomheder fra forskellige brancher, så de kan lære af hinanden i et inspirerende miljø.

-Vi tror på, at jo flere forskellige brancher, der samles i lokalerne, jo større er chancen for, at vi lærer af hinanden. Jo flere forskellige virksomheder vi kommer til at spænde over i Kochsgade, desto større er chancen for, at vi tiltrækker flere. Vi tror, at mange iværksættere finder styrken i, at de kan sparre med andre, der ikke nødvendigvis laver det samme, som de selv gør, siger Kenneth Danielsen, der er medstifter af Coworking Odense.

Kontoretagen hos Smith & Co. på Kochsgade 31 i Odense.
Kontoretagen hos Smith & Co. på Kochsgade 31 i Odense.
Foto: arkiv

 

quote Derfor er kontorfællesskaber med mange forskellige kompetencer under samme tag en udmærket idé.

Ole Frank Rasmussen, TV 2/Fyns erhvervsredaktør. 

Flere og flere mindre og nystartede virksomheder er begyndt at gå sammen i moderne kontorfællesskaber - de såkaldte coworking spaces, der bedst kan beskrives som et samarbejdende kontorfællesskab - hvor virksomheder på tværs af brancher sidder i åbne storrumskontorer og hurtigt har mulighed for at benytte sig af hinandens viden. Tendensen har været stigende i udlandet i flere år, hvor trenden især er slået igennem i byer som Berlin, London og New York, men nu er måden at samle sig som selvstændige i kreativ kontormiljøer også kommet til Danmark. Og ifølge TV 2/Fyns erhvervsredaktør, så kan det også betyde, at mange mindre virksomheder kan spare penge i opstartsfasen på grund af fælles faciliteter, adgang til servicefunktioner og samarbejde med andre virksomheder i kontorfællesskabet.

-Det giver god mening for mange nystartede virksomheder ikke at skulle opfinde den dybe tallerken to gange. Derfor er kontorfællesskaber med mange forskellige kompetencer under samme tag en udmærket idé. Det kræver, at alle bidrager til fællesskabet, men til gengæld har man adgang til en guldåre af inspiration og viden, hvis man formår at udnytte, at naboerne ved noget, som man ikke selv ved, siger TV 2/Fyns erhvervsredaktør Ole Frank Rasmussen.

Coworking Odense forventer, at den tidligere cykelfabrik kommer til at huse op til 180 selvstændige inden for et par år. Men selvom anden salen i iværksætter-fabriksbygningen nu bliver indtaget af fynske iværksættere, så er fabrikken allerede hovedsæde for flere mindre virksomheder.  

Et sted hvor man kan vokse

quote Vores vokseværk skulle ikke begrænses af, at vi kun havde et par kontorer og så skulle ud og finde et nyt sted.

Jonathan Bornemann, direktør,House Of Code.

På tredje sal i cykelfabrikken rykkede app-udviklingsfirmaet House of Code ind i 2014. Dengang bestod den nystartede virksomhed af to mand, der lige var blevet selvstændige.

De havde brug for et sted, hvor virksomheden kunne udvikle sig, derfor lejede de 130 kvadratmeter kontorplads i de gamle rustikke fabriksbygninger.

-Vi havde brug for et sted, hvor vi kunne have udvide firmaet. Vores vokseværk skulle ikke begrænses af, at vi kun havde et par kontorer og så skulle ud og finde et nyt sted, siger Jonathan Bornemann, der er direktør i House Of Code.

På bare et par år har virksomheden overtaget 300 kvadratmeter af tredjesalen og har udvidet med yderligere 12 ansatte. Men i takt med at House of Code udviklede sig kom der også en stigende interesse for lokalerne fra andre virksomheder.

-Det er nogle fede historiske lokaler og det har medført en god energi omkring huset og fortællingen har trukket flere til. Nu er næsten halvdelen af huset fyldt op og udviklingen ser ud til at fortsætte, siger Jonathan Bornemann.

quote Hvem vil ikke være en del af et miljø i kraftig vækst, hvor der sparres på tværs af virksomheder og alle hjælper hinanden med at udvikle fremtidens løsninger

Martin Brems, direktør, Brems & Co.

Frem til 2017 er yderligere ti virksomheder rykket ind i cykelfabrikken.Beboerne mener selv, at den primære forklaring skal findes i de spontane samarbejder, der giver plads til tænkning på tværs af brancher og teknologier, da virksomhederne spænder fra robotfirmaer til kommunikationsbureau.  

-Der er en god energi i de unge iværksættermiljøer og de er pisket til at gøre opmærksom på sig selv. Det er det, der har fået historien om Kochsgade 31 til at sprede sig. Hvem vil ikke være en del af et miljø i kraftig vækst, hvor der sparres på tværs af virksomheder og alle hjælper hinanden med at udvikle fremtidens løsninger. siger Martin Brems, der er direktør i kommunikationsbureauet Brems & Co.

Oversigt

    Oversigt